Wyznacz dziedzinę
\(\displaystyle{ \sqrt{logprzy podstawie \frac{1}{3}z \frac{x}{x+2} }}\)
Przepraszam za forme zapisu ale nie wiem jak wykonać zrobić logarytm
Wiem że \(\displaystyle{ \frac{x}{x+2}>0}\)
i całe wyrażenie pod pierwiastkiem\(\displaystyle{ \ge 0}\)- tego nie wiem jak obliczyć
Mam też pytanie czy to wszystkie warunki? Czy o czymś zapominam
Wyznacz dziedzinę
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 19 maja 2009, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Wyznacz dziedzinę
\(\displaystyle{ log_{ \frac{1}{3} } ( \frac{x}{x+2} ) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ log_{ \frac{1}{3} } ( \frac{x}{x+2} ) \ge log_{ \frac{1}{3} } 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{x+2} \le 1}\)
Czyli trzeba rozwiązać takie coś:
\(\displaystyle{ 0<\frac{x}{x+2} \le 1}\)-- 16 mar 2010, o 17:46 --I są to wszystkie warunki
\(\displaystyle{ log_{ \frac{1}{3} } ( \frac{x}{x+2} ) \ge log_{ \frac{1}{3} } 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{x+2} \le 1}\)
Czyli trzeba rozwiązać takie coś:
\(\displaystyle{ 0<\frac{x}{x+2} \le 1}\)-- 16 mar 2010, o 17:46 --I są to wszystkie warunki