Wyznacz te wartości parametru k dla których dziedziną funkcji
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{log( x^{2}+4x+k)}}\)
jest zbiór liczb rzeczywistych.
Z góry dziękuję.
Wyznacz wartość parametru k dla których df to l. rzeczywiste
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
Wyznacz wartość parametru k dla których df to l. rzeczywiste
\(\displaystyle{ \begin{cases} log( x^{2}+4x+k) \ge 0 \\ x^{2}+4x+k>0 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} x^2+4x+k \ge 1 \\ x^2+4x+k>0 \end{cases} \Rightarrow x^2+4x+k \ge 1 \Leftrightarrow x^2+4x+k-1 \ge0}\)
ostatnia nierówność jest spełniona dla \(\displaystyle{ x \in R}\) gdy \(\displaystyle{ \Delta \le 0}\)
ostatnia nierówność jest spełniona dla \(\displaystyle{ x \in R}\) gdy \(\displaystyle{ \Delta \le 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy