Nierówność wykładnicza

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
slayzor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 wrz 2006, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 1 raz

Nierówność wykładnicza

Post autor: slayzor »

Nie mogę sobie poradzić z tą nierównością:
\(\displaystyle{ 0,5 7^{x} - \frac{5^{x+2}}{2} < 7^{x-1}-59 5^{x-1}}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Nierówność wykładnicza

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ 0,5 7^{x} - \frac{5^{x+2}}{2} < 7^{x-1}-59 \cdot 5^{x-1}\\7^{x-1}-\frac{7^x}{2}>59\cdot 5^{x-1}-\frac{5^{x+2}}{2}\\7^{x-1}(1-\frac{7}{2})>5^{x-1}(59-\frac{5^3}{2})\\\7^{x-1}\cdot\frac{-5}{2}>5^{x-1}\cdot\frac{-7}{2}\\\frac{5}{7}\cdot7^{x-1}}\)
ODPOWIEDZ