wyznacz wartości parametru m

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
loli2208
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 6 sty 2010, o 16:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

wyznacz wartości parametru m

Post autor: loli2208 »

wyznacz wartości parametru m, dla których równanie \(\displaystyle{ 4^{x}+(m-2)*2 ^{x}+4=0}\) ma 2 różne pierwiastki rzeczywiste
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

wyznacz wartości parametru m

Post autor: zati61 »

\(\displaystyle{ t=2^x}\)
i warunek: 2 dodatnie pierwiastki
fivi91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 5 gru 2009, o 13:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 7 razy

wyznacz wartości parametru m

Post autor: fivi91 »

Zamieszniasz tą funkcje na równanie kwadratowe. Wykonujesz oznaczenie: \(\displaystyle{ 2^{x}=t, t>0}\). Zgaduje, że w tym momencie robisz założenia \(\displaystyle{ \Delta>0}\). Tylko że nie zwróciliśmy uwagi na jedną rzecz. Zrobiliśmy założenie t>0, ale tak naprawde nic ono nie oznacza i jest tylko założeniem "na papierze". Pomyśl, kiedy t>0 będzie spełnione? Podpowiem - użyj wzorów Viete'y.

Pozdrawiam ;)
loli2208
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 6 sty 2010, o 16:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

wyznacz wartości parametru m

Post autor: loli2208 »

z tym, że \(\displaystyle{ \Delta<0}\) i jaki z tego wniosek?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2010, o 18:39 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol delty -> \Delta
fivi91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 5 gru 2009, o 13:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 7 razy

wyznacz wartości parametru m

Post autor: fivi91 »

Nie rozumiem. Masz mieć dwa różne pierwiastki rzeczywiste, wiec robisz założenie \(\displaystyle{ \Delta>0}\). Jeśli sie nie myle to wychodzi \(\displaystyle{ \Delta=m^{2}-4m-12}\). Rozważasz to jako nierówność większą od zera. Nie bardzo wiem gdzie wychodzi Ci ujemna albo może o co pytasz.
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

wyznacz wartości parametru m

Post autor: zati61 »

fivi91,
ale tak naprawde nic ono nie oznacza i jest tylko założeniem
nie zgodze się. Jest bardzo ważne, bo jeśli z równania kwadratowego otrzymamy ujemne rozwiązanie to po podstawieniu nie dostaniemy rozwiązania, a wiec jest szalenie istotne. oprocz delty jak napisalem dodatkowo 2 dodatnie pierwiastki

Wydaje mi się fivi91 że wiesz to, ale jakos zagmatwales ten wczesniejszy post na tyle ze nie jestem pewien
ODPOWIEDZ