dziedzina funkcji logarytmicznej
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
dziedzina funkcji logarytmicznej
Wyznacz te wartości parametru \(\displaystyle{ k}\), dla których dziedziną funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{log( x^{2}+4x+k) }}\) jest zbiór liczb rzeczywistych.
- MatizMac
- Użytkownik
- Posty: 568
- Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
- Podziękował: 106 razy
- Pomógł: 41 razy
dziedzina funkcji logarytmicznej
logarytm pod pierwiastkiem musi przyjmować wartości dodatnie lub równe 0, a to z wykresu łatwo zauważyć, że jest dla argumentów większych lub równych 1, ponadto argument logarytmu z definicji musi być większy od 0, ale wcześniejszy warunek już to zawiera, więc wystarczy:
\(\displaystyle{ x^{2}+4x+k-1 \ge 0}\)
no i teraz warunek zadania czyli delta mniejsza lub równa 0
\(\displaystyle{ x^{2}+4x+k-1 \ge 0}\)
no i teraz warunek zadania czyli delta mniejsza lub równa 0
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
dziedzina funkcji logarytmicznej
właśnie tak robiłem ale wynik się nie zgadza , jeszcze raz przelicze-- 26 sty 2010, o 17:43 --mi wychodzi\(\displaystyle{ k \in <4,5>}\) a w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ k \ge 5}\) gdzie robie błąd
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 54 razy
dziedzina funkcji logarytmicznej
jeśli \(\displaystyle{ x^{2}+4x+k-1 = 0}\) bo takie jest założenie, to ile wynosi \(\displaystyle{ log0=???}\)
proszę się zastanowić
pozdrawiam
pingu
proszę się zastanowić
pozdrawiam
pingu