Odczytaj Dziedzinę, Zbiór Wartości, Miejsce zerowe oraz asymptoty
a) \(\displaystyle{ f(x)=( \frac{1}{2} ) ^{x} -1}\)
b) \(\displaystyle{ f(x)=( \frac{1}{2} ) ^{x+2} +3}\)
oraz narysuj wykres funckji:
a) \(\displaystyle{ f(x)= log_{ \frac{1}{2} } x+2}\)
b) \(\displaystyle{ f(x)= log_{2} (x-2)+2}\)
Odczytaj dziedzine, zbior wartosci, m.zerowe, asymptoty
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 22 lut 2007, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pozniej powiem
- Podziękował: 7 razy
Odczytaj dziedzine, zbior wartosci, m.zerowe, asymptoty
Ostatnio zmieniony 20 gru 2009, o 18:44 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać działy.
Powód: Staraj się lepiej dobierać działy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1130
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 156 razy
Odczytaj dziedzine, zbior wartosci, m.zerowe, asymptoty
a) przekształcenia do wykresu
\(\displaystyle{ \log_2 (x)}\)
\(\displaystyle{ -\log_2 (x)}\) - odbicie względem osi Y
\(\displaystyle{ -\log_2 (x) +2}\) - przesunięcie w górę o dwa
b) \(\displaystyle{ \log_2 (x)}\)
\(\displaystyle{ \log_2 (x-2)}\) - przesunięcie w prawo o 2
\(\displaystyle{ \log_2 (x-2) +2}\) - przesunięcie w górę o dwa
\(\displaystyle{ \log_2 (x)}\)
\(\displaystyle{ -\log_2 (x)}\) - odbicie względem osi Y
\(\displaystyle{ -\log_2 (x) +2}\) - przesunięcie w górę o dwa
b) \(\displaystyle{ \log_2 (x)}\)
\(\displaystyle{ \log_2 (x-2)}\) - przesunięcie w prawo o 2
\(\displaystyle{ \log_2 (x-2) +2}\) - przesunięcie w górę o dwa
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 01:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zbąszynek
- Pomógł: 41 razy
Odczytaj dziedzine, zbior wartosci, m.zerowe, asymptoty
Dziedzina dla obu funkcji jest na całym R.
Zbiór wartości: funkcje wykładnicze przyjmują wartości \(\displaystyle{ (0; \infty)}\), przesuń to trochę i będziesz miał wyniki.
Miejsce zerowe: przyrównaj funkcję do zera.
Asymptoty: znajdź wzory na asymptoty i podstaw.
Zbiór wartości: funkcje wykładnicze przyjmują wartości \(\displaystyle{ (0; \infty)}\), przesuń to trochę i będziesz miał wyniki.
Miejsce zerowe: przyrównaj funkcję do zera.
Asymptoty: znajdź wzory na asymptoty i podstaw.