Witam. Mam taki logarytm:
\(\displaystyle{ 2\log \sqrt{2x-1}>2}\)
No i muszę policzyć dziedzinę.
Czy dziedzina to: \(\displaystyle{ \sqrt{2x-1}>0}\), czy mogę sobie tą dwójkę z przed logartmu przenieść jako potęgę i wtedy mi wyjdzie, że 2x-1>0 ??
Wyznacz dziedzinę funkcji logarytmicznej
- Arek
- Użytkownik
- Posty: 1729
- Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 12 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji logarytmicznej
Dziedziny funkcji:
\(\displaystyle{ 2\log \sqrt{2x-1}\: i\: \log (\sqrt{2x-1})^2}\) są różne...
Jak to wyjaśnić... Rozważ następujący problem:
Dla jakich n naturalnych, dziedziny danych funkcji są równe:
1) \(\displaystyle{ n\log x}\)
2) \(\displaystyle{ \log(x^n)}\)
Odp. dla n nieparzystych.
Zastanów się nad tym, powinieneś bez trudu zrozumieć również swój przykład...
\(\displaystyle{ 2\log \sqrt{2x-1}\: i\: \log (\sqrt{2x-1})^2}\) są różne...
Jak to wyjaśnić... Rozważ następujący problem:
Dla jakich n naturalnych, dziedziny danych funkcji są równe:
1) \(\displaystyle{ n\log x}\)
2) \(\displaystyle{ \log(x^n)}\)
Odp. dla n nieparzystych.
Zastanów się nad tym, powinieneś bez trudu zrozumieć również swój przykład...