zadanie z funkcji logarytmicznej

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

zadanie z funkcji logarytmicznej

Post autor: Vixy »

wykres funkcji f danej wzorem \(\displaystyle{ f(x) = |\log_{2}x |}\) przesunieto o a jednostek wzdłuz osi x i o b jednostke wzdłuz osi y uzyskujac wykres funkcji g .
a) wyznacz wartosci a i b wiedzac ze dziedzina tej funkcji g jest zbiór \(\displaystyle{ \(4; +\infty\)}\)a zbiorem jej wartosci jest przedział \(\displaystyle{ \\)}\)

Zanim zaczną grzmieć poprawiłam zapis, ale z Ciebie uparta baba, że nie chcesz pisać w TeX-u.
Ola
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

zadanie z funkcji logarytmicznej

Post autor: olazola »

Jeśli narysujesz sobie wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=|\log_{2}x|}\), to bez problemu zauważysz w czym sęk.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

zadanie z funkcji logarytmicznej

Post autor: Vixy »

nie zauwazyłam ,w odpowiedzi jest a=4 , a b=3 , tylko czemu tak?
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

zadanie z funkcji logarytmicznej

Post autor: olazola »

Dziedziną funkcji f(x) jest zbiór \(\displaystyle{ (0;+\infty)}\) a po przesunięciu \(\displaystyle{ (4;+\infty)}\) tzn, że przesunęliśmy wykres funkcji f o 4 jednostki w prawo. Taka sama argumentacja dla zbioru wartości.
ODPOWIEDZ