Równanie logarytmiczne
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 24 sty 2008, o 12:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: net
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 10 razy
Równanie logarytmiczne
W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór punktów płaszczyzny których współrzędne x,y spełniają warunek \(\displaystyle{ (log_{2} x) * (log_{2}y) + 2 = (log_{2}x y^{2} )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
Równanie logarytmiczne
\(\displaystyle{ (log_{2}x)*(log_{2}y)+2=(log_{2}xy^{2})}\)
\(\displaystyle{ (log_{2}x)*(log_{2}y)+2=log_{2}x + log_{2}y^{2}}\)
\(\displaystyle{ (log_{2}x)*(log_{2}y)+2=log_{2}x + 2log_{2}y}\)
I teraz najlepiej wprowadzić sobie zmienne żeby się nie zarypać.
\(\displaystyle{ a=log_{2}x}\)
\(\displaystyle{ b=log_{2}y}\)
\(\displaystyle{ a*b+2=a+2b}\)
\(\displaystyle{ ab-a=2b-2}\)
\(\displaystyle{ a(b-1)=2(b-1)}\)
\(\displaystyle{ b=1}\) lub \(\displaystyle{ a=2}\)
Wracamy do postawienia.
\(\displaystyle{ log_{2}y=1}\)
\(\displaystyle{ y=2}\)
\(\displaystyle{ log_{2}x=2}\)
\(\displaystyle{ x=4}\)
Czyli wykres to będą proste x=4 i y=2 (1 ćwiartka na osi wspólrzędnych).PAMIĘTAJ O DZIEDZINIE! x>0 i y>0!
Myśle, że z wykresem sobie dasz radę.
\(\displaystyle{ (log_{2}x)*(log_{2}y)+2=log_{2}x + log_{2}y^{2}}\)
\(\displaystyle{ (log_{2}x)*(log_{2}y)+2=log_{2}x + 2log_{2}y}\)
I teraz najlepiej wprowadzić sobie zmienne żeby się nie zarypać.
\(\displaystyle{ a=log_{2}x}\)
\(\displaystyle{ b=log_{2}y}\)
\(\displaystyle{ a*b+2=a+2b}\)
\(\displaystyle{ ab-a=2b-2}\)
\(\displaystyle{ a(b-1)=2(b-1)}\)
\(\displaystyle{ b=1}\) lub \(\displaystyle{ a=2}\)
Wracamy do postawienia.
\(\displaystyle{ log_{2}y=1}\)
\(\displaystyle{ y=2}\)
\(\displaystyle{ log_{2}x=2}\)
\(\displaystyle{ x=4}\)
Czyli wykres to będą proste x=4 i y=2 (1 ćwiartka na osi wspólrzędnych).PAMIĘTAJ O DZIEDZINIE! x>0 i y>0!
Myśle, że z wykresem sobie dasz radę.
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 13 lut 2009, o 13:46
- Płeć: Kobieta
- Pomógł: 50 razy
Równanie logarytmiczne
\(\displaystyle{ założenia:x>0 \wedge y>0}\)
\(\displaystyle{ (log_2x) \cdot (log_2y)+2=log_x+2log_2y}\)
\(\displaystyle{ log_2x \cdot log_2y-log_2x-2log_2y+2=0}\)
\(\displaystyle{ log_2x \cdot (log_2y-1)-2 \cdot (log_2y-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (log_2y-1) \cdot (log_2x-2)=0}\)
\(\displaystyle{ log_2y=1 \vee log_2x=2}\)
\(\displaystyle{ y=2^1 \vee x=2^2}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=2 \\ x=4 \\x>0 \wedge y>0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ (log_2x) \cdot (log_2y)+2=log_x+2log_2y}\)
\(\displaystyle{ log_2x \cdot log_2y-log_2x-2log_2y+2=0}\)
\(\displaystyle{ log_2x \cdot (log_2y-1)-2 \cdot (log_2y-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (log_2y-1) \cdot (log_2x-2)=0}\)
\(\displaystyle{ log_2y=1 \vee log_2x=2}\)
\(\displaystyle{ y=2^1 \vee x=2^2}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=2 \\ x=4 \\x>0 \wedge y>0\end{cases}}\)