Aksjomatyka liczb rzeczywistych.

Zbiór wzorów, definicji i najczęściej poruszanych problemów z Analizy.
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1729
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

Aksjomatyka liczb rzeczywistych.

Post autor: Arek »

Aksjomatyka liczb rzeczywistych.

Jak wiadomo właściwie wszystkie poważniejsze działy matematyki posiadają obecnie pewne określone systemy aksjomatyczne, które pozwalają na wyprowadzenie twierdzeń i rozwój dziedziny nauki. Nie inaczej jest oczywiście z liczbami rzeczywistymi. Aksjomatyczne podejście do zagadnienia liczb jako takich można prezentować dwojako:

1. Wychodząc z definicji i aksjomatyki liczb naturalnych.
2. Wychodząc z definicji i aksjomatyki liczb rzeczywistych.

Aksjomatyka liczb naturalnych to nic innego tylko zaprezentowana już w Kompendium Aksjomatyka Peano.

Tym razem proponuję przegląd własności aksjomatycznych ciała liczb rzeczywistych.


1. Aksjomatyka działań.

Liczby rzeczywiste jako struktura algebraiczna są ciałem z działaniami:

"+" - dodawanie liczb z elementem neutralnym "0"
"\(\displaystyle{ \cdot}\)" - mnożenie liczb z elementem neutralnym "1"

(C0) - Elementy neutralne są różne.

\(\displaystyle{ 0 \ne 1}\)

(C1) - Łączność dodawania i łączność mnożenia.

a)\(\displaystyle{ \forall_{a,b,c \in \RR} \, \, (a+b)+c = a+(b+c)}\)

b) \(\displaystyle{ \forall_{a,b,c\in \RR} \, \, (a\cdot b) \cdot c = a \cdot (b \cdot c)}\)

(C2) - Przemienność dodawania i mnożenia.

a) \(\displaystyle{ \forall_{a,b\in \RR} \, \, a+b = b+a}\)

b) \(\displaystyle{ \forall_{a,b\in \RR} \, \, a\cdot b = b\cdot a}\)

(C3) - Elementy neutralne.

a) \(\displaystyle{ \forall_{a \in \RR} \, \, a + 0 = a}\)

b) \(\displaystyle{ \forall_{a \in \RR} \, \, a\cdot 1 = a}\)

(C4) - Wykonalność działań odwrotnych.

a) \(\displaystyle{ \forall_{a \in \RR} \, \exists_{b \in \RR} \, \, a+b=0}\)

b) \(\displaystyle{ \forall_{a \in \RR\setminus\{0\}} \, \exists_{b \in \RR} \, \, a\cdot b = 1}\)

(C5) - Rozdzielność mnożenia względem dodawania.

\(\displaystyle{ \forall_{a,b,c\in \RR} \, \, a\cdot (b+c) = a\cdot b + a \cdot c}\)


2. Aksjomatyka porządku.

Dodatkowo w ciele liczb rzeczywistych można wprowadzić coś, co nazywa się relacją porządku i oznacza symbolem "\(\displaystyle{ <}\)".

(P1) - Przechodniość relacji mniejszości.

\(\displaystyle{ \forall_{a,b,c \in \RR} \, \, (a<b\land b<c \Rightarrow a<c)}\)

(P2) - Trichotomia.

\(\displaystyle{ \forall_{a,b \in \RR} \,\, (a>b \, \underline \vee \, a=b \, \underline \vee \, a<b)}\)

(P3) - Dodawanie stałej.

\(\displaystyle{ \forall_{a,b,c \in \RR} \,\, (a<b \Rightarrow a+c<b+c)}\)

(P4) - Mnożenie przez stałą dodatnią.

\(\displaystyle{ \forall_{a,b \in \RR, c > 0} \,\, (a<b \Rightarrow a\cdot c < b\cdot c)}\)


3. Aksjomat ciągłości Dedekinda.

Osobnym zagadnieniem jest Aksjomat ciągłości, który gwarantuje nam "ciągłość" zbioru \(\displaystyle{ \RR}\). Jak to wygląda? Cóż.... chodzi mniej więcej o to, że poprzednie dwie grupy aksjomatów można równie dobrze zastosować np. w ciele liczb wymiernych (sprawdźcie to!). Nie ma jednak żadnej gwarancji, że w naszym zbiorze odnajdziemy liczby niewymierne, przestępne itd.

(D) - Aksjomat ciągłości.

Niech \(\displaystyle{ A, B}\) będą takimi niepustymi podzbiorami zbioru liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ \RR}\), że zachodzi:

\(\displaystyle{ \large A \cup B = \RR}\)

oraz

\(\displaystyle{ \forall_{a \in A} \, \forall_{b \in B} \,\, a<b[/tex]

Wówczas zachodzi:


\(\displaystyle{ A}\) ma element największy, albo \(\displaystyle{ B}\) ma element najmniejszy.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No i tyle aksjomatyki. Jak się okazuje, za pomocą takich właśnie aksjomatów można skonstruować wszystko, co ciekawe, łącznie (!) z liczbami naturalnymi, zasadą indukcji matematycznej itd. Ale o tym już może innymi razem - warto tylko dodać, że proponowana aksjomatyka powstała dopiero (!) pod koniec wieku XIX.}\)
Ostatnio zmieniony 4 gru 2005, o 12:50 przez Arek, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ