Wstęp
Jak wiadomo za pomocą równań rekurencyjnych możemy definiować ciągi liczbowe. Niestety bywa tak że o zadanym w ten sposób ciągu chcemy wiedzieć jaką postać jawną ma konkretny jego wyraz a obliczanie jej za pomocą zadanej zależności rekurencyjnej bywa bardzo uciążliwe. Prezentowany tutaj zbiór metod rozwiązywania (znajdowania postaci jawnej ciągów) omawianych równań może być w wielu przypadkach bardzo pomocny. Zaznaczam jednak że prezentowane algorytmy mają charakter praktyczny i nie będziemy zajmować się dowodzeniem ich prawdziwości.
1. Liniowe równania rekurencyjne jednorodne o stałych współczynnikach rzędu k mają postać:\(\displaystyle{ x_n=a_1x_{n-1}+a_2x_{n-2}+...+a_kx_{n-k} \ \ \ \ (1)}\)
gdzie: \(\displaystyle{ n>k, \ \forall _{i \in \left\{1,2,..,k\right\}=I_k} \ a_i \in \CC}\) są współczynnikami, a ciąg \(\displaystyle{ (x_i)_{i \in N_+}}\) jest przez \(\displaystyle{ (1)}\) i \(\displaystyle{ k}\) początkowych wyrazów zdefiniowany. Umawiamy się też stosować od teraz utożsamienie \(\displaystyle{ \forall_{k \in N_+} \left\{1,2,...,k\right\}=I_k}\).Aby je rozwiązać należy zauważyć że ciąg zadany w sposób: \(\displaystyle{ x_n= x^n}\), spełnia nasze równanie wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ x}\) jest pierwiastkiem stowarzyszonego równania charakterystycznego równania \(\displaystyle{ (1)}\) postaci:
\(\displaystyle{ x^k-a_1x^{k-1}-a_2x^{k-2}-...-a_{k-1}x-a_k=0 \ \ \ \ (2)}\)
Na mocy zasadniczego twierdzenia algebry ma ono k pierwiastków, wielokrotnych lub nie. Jeżeli oznaczymy je przez \(\displaystyle{ \alpha_1, \ \alpha_2, \ ..., \ \alpha_l}\), \(\displaystyle{ l \le k}\), a ich krotności odpowiednio przez \(\displaystyle{ p_1, \ p_2, \ ..., \ p_l}\) gdzie oczywiście \(\displaystyle{ \forall_{i \in I_l}p_i \ge 1}\) oraz \(\displaystyle{ p_1 + p_2 + ... + p_l = k}\) to rozwiązanie \(\displaystyle{ (1)}\) ma postać:\(\displaystyle{ x_n=\sum_{m=1}^{l}\left(\sum_{i=0}^{p_m-1}b^{(m)}_{i}n^i \right)\left(\alpha_m\right)^n \ \ \ \ (3)}\)
gdzie: \(\displaystyle{ \forall_{m \in I_l} \forall_{i \in \left\{0,1,...,p_m-1 \right\}} b^{(m)}_{i} \in \CC}\) są współczynnikami wyznaczanymi przez podstawienie wartości początkowych wyrazów do \(\displaystyle{ (3)}\). W szczególności jeśli \(\displaystyle{ l=k}\) tzn. jeśli wszystkie pierwiastki są pojedynczej krotności otrzymamy:\(\displaystyle{ x_n=\sum^{k}_{m=1}b_m(\alpha_m)^n \ \ \ \ (4)}\)
gdzie: \(\displaystyle{ \forall_{m \in I_k}b_m \in \CC}\) i tym razem to one grają rolę współczynników.Przykład 1.
\(\displaystyle{ x_n=2x_{n-1}, \ x_1=2, \ n>1}\)
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ F_n=F_{n-1}+F_{n-2}, \ F_1=1, \ F_2=1, \ n>2}\)
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ x_n=x_{n-1}-ix_{n-2}+ix_{n-3}, \ x_1=1, \ x_2=1-2i, \ x_3=1, \ n>3}\)
Rozwiązanie:
2.Liniowe równania rekurencyjne jednorodne o zmiennych współczynnikach rzędu k są postaci:
\(\displaystyle{ x_n=a^{(1)}_nx_{n-1}+a^{(2)}_nx_{n-2}+...+a^{(k)}_{n}x_{n-k}}\)
gdzie: \(\displaystyle{ n>k, \ ( a^{(1)}_n)^{\infty}_{n=k+1}, \ ( a^{(2)}_n)^{\infty}_{n=k+1}, \ ..., \ ( a^{(k)}_n)^{\infty}_{n=k+1}}\) są zadanymi ciągami współczynników takich że \(\displaystyle{ \forall_{ i \in I_k} \forall_{n \in \left\{k+1,k+2,...\right\}}a^{(i)}_n \in \CC}\). Nie będziemy jednak zajmować się wszystkimi równaniami tego typu a jedynie szczególnym przypadkiem rzędu pierwszego tzn. iloczynem nieskończonym postaci:\(\displaystyle{ x_n=a_nx_{n-1} \ \ \ \ (5)}\)
postać jawna tego ciągu to: \(\displaystyle{ x_n=x_1\prod^{n}_{i=2}a_1 \ \ \ \ (6)}\)
Przykład 1.
\(\displaystyle{ x_n=nx_{n-1}, \ x_1=1, \ n>1}\)
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ x_n=\frac{n-1}{n}x_{n-1}, \ x_1=1, \ n>1}\)
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ x_n=\frac{5^n}{n}x_{n-1}, \ x_1=5, \ n>1}\)
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ x_n=a_1x_{n-1}+a_2x_{n-2}+...+a_kx_{n-k}+f(n) \ \ \ \ (7)}\)
gdzie: \(\displaystyle{ n>k, \ \forall_{i \in I_k}a_i \in \CC}\) są współczynnikami, a \(\displaystyle{ f(n)}\) oznacza funkcję zmiennej n taką że \(\displaystyle{ f(n)\not\equiv 0.}\) Rozwiązując równanie \(\displaystyle{ (7)}\) zajmujemy się najpierw równaniem powstałym przez odrzucenie z \(\displaystyle{ (7)}\) wyrazu \(\displaystyle{ f(n)}\) tzn. znalezieniem rozwiązania \(\displaystyle{ x^{(1)}_n}\) równania postaci \(\displaystyle{ (1)}\). Następnie poszukujemy tzw. szczególnego rozwiązania \(\displaystyle{ x^{(2)}_n}\) równania \(\displaystyle{ (7).}\) Rozwiązanie ogólne tego równania jest wtedy postaci:
\(\displaystyle{ x_n=x^{(1)}_n+x^{(2)}_n \ \ \ \ (8).}\)
Niestety znalezienie rozwiązania szczególnego nie jest zwykle zadaniem prostym, toteż użyteczna jest tzw. metoda przewidywań która dla niektórych postaci \(\displaystyle{ f(n)}\) mówi nam jaką postać man rozwiązanie szczególne. Oto te przypadki:
\(\displaystyle{ \star}\) Jeżeli \(\displaystyle{ f(n)=a \neq 0 \ \wedge \ \sum_{i=1}^k a_i \neq 1}\) to \(\displaystyle{ x^{(2)}_n=\frac{a}{1- \sum_{i=1}^k a_i}}\)
\(\displaystyle{ \star}\) Jeżeli \(\displaystyle{ f(n)=a\neq 0 \ \wedge \ \sum_{i=1}^k a_i = 1}\) to \(\displaystyle{ x^{(2)}_n=n\frac{a}{\sum_{i=1}^k ia_i}}\)
\(\displaystyle{ \star}\) Jeżeli \(\displaystyle{ f(n)=A\alpha^n}\) i \(\displaystyle{ \alpha}\) nie jest pierwiastkiem równania charakterystycznego
równania \(\displaystyle{ (1)}\) stowarzyszonego z równaniem \(\displaystyle{ (7)}\) to \(\displaystyle{ x^{(2)}_n=B\alpha^n}\)
równania \(\displaystyle{ (1)}\) stowarzyszonego z równaniem \(\displaystyle{ (7)}\) to \(\displaystyle{ x^{(2)}_n=B\alpha^n}\)
\(\displaystyle{ \star}\) Jeżeli \(\displaystyle{ f(n)=A\alpha^n}\) i \(\displaystyle{ \alpha}\) jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ k \ge 1}\) krotnym równania charakterystycznego
równania \(\displaystyle{ (1)}\) stowarzyszonego z równaniem \(\displaystyle{ (7)}\) to \(\displaystyle{ x^{(2)}_n=Bn^k\alpha^n}\)
równania \(\displaystyle{ (1)}\) stowarzyszonego z równaniem \(\displaystyle{ (7)}\) to \(\displaystyle{ x^{(2)}_n=Bn^k\alpha^n}\)
\(\displaystyle{ \star}\)Jeżeli \(\displaystyle{ f(n)=w_d(n)}\) (gdzie \(\displaystyle{ w_d(n)}\) oznacza wielomian stopnia d zmiennej n) a \(\displaystyle{ x^{(1)}_n}\) nie jest wielomianem zmiennej n to \(\displaystyle{ x^{(2)}_n=q_{max \ d}(n)}\) (gdzie \(\displaystyle{ q_{max \ d}(n)}\) oznacza wielomian stopnia co najwyżej d zmiennej n)
\(\displaystyle{ \star}\)Jeżeli \(\displaystyle{ f(n)=w_d(n)}\) a \(\displaystyle{ x^{(1)}_n}\) jest wielomianem stopnia \(\displaystyle{ k}\) zmiennej n to \(\displaystyle{ x^{(2)}_n=n^{k+1}q_{max \ d}(n)}\)
Jeżeli natomiast \(\displaystyle{ f(n)}\) jest sumą/różnicą wspomnianych klas funkcji to rozwiązanie szczególne jest sumą/różnicą przewidywanych rozwiązań szczególnych. Warto także zatrzymać się na równaniu niejednorodnym:\(\displaystyle{ x_n=x_{n-1}+f(n) \ \ \ \ (9)}\)
nazywanym sumą nieskończoną (jest to po prostu suma częściowa pewnego szeregu). Mamy tutaj łatwy do wyznaczenia wzór jawny:\(\displaystyle{ x_n=x_1 + \sum^{n}_{i=2}f(i) \ \ \ \ (10).}\)
O ile jednak otrzymanie takiej postaci jest łatwe to jej przekształcenie na postać zwartą już nie zawsze takie jest. Zależy to oczywiście od postaci \(\displaystyle{ f(n)}\), i jest raczej zagadnieniem bardziej charakterystycznym przy rozważaniu szeregów, godny wspomnienia tutaj przypadek ma miejsce gdy: \(\displaystyle{ f(n)=n^{\underline{m}}\alpha^{n-m}}\) gdzie \(\displaystyle{ x^{\underline{m}}=n(n-1)...(n-m+1)}\) to tzw. potęga ubywająca, można bowiem skorzystać wtedy z tożsamości: \(\displaystyle{ (\alpha^n)^{(m)}=n^{\underline{m}}\alpha^{n-m}.}\)Przykład 1.
\(\displaystyle{ x_n=2x_{n-1}+1, \ x_1=1, \ n>1}\)
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ x_n=x_{n-1}+\frac{1}{n(n-1)}, \ x_1=0, \ n>1}\)
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ x_n=-6x_{n-1}-9x_{x-2}+3^n, \ x_1=-3, \ x_2=36, \ n>2}\)
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ x_n=2ix_{n-1}+x_{n-2}+2n, \ x_1=1, \ x_2=i, \ n>2}\)
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ (a) \ \ \ \ x_n=\alpha x_{n-1}^{\beta}}\)
gdzie: \(\displaystyle{ \alpha,\beta >0, \ x_1>0, \ n>1}\). Równanie to sprowadza się przez obustronne zlogarytmowanie i podstawienie \(\displaystyle{ z_n=\ln x_n}\) do liniowego:\(\displaystyle{ (a') \ \ \ \ z_n= \beta z_{n-1}+ \ln \alpha.}\)
\(\displaystyle{ (b) \ \ \ \ \alpha x_nx_{n+1}+\beta x_{n+1}+ \gamma=0}\)
gdzie: \(\displaystyle{ n \ge 1, \ \alpha, \ \beta, \ \gamma \in \CC,}\) równanie to także sprowadza się do liniowego tym razem podstawieniem \(\displaystyle{ x_n=\frac{z_n}{z_{n+1}}}\) przy założeniu że \(\displaystyle{ \forall_{n \in N_+}z_n \neq 0.}\) Otrzymamy:\(\displaystyle{ (b') \ \ \ \ \alpha z_n+ \beta z_{n+1}+ \gamma z_{n+2}=0.}\)
Przy pomocy tego równania w prosty sposób otrzymujemy zwartą postać n-tego reduktu ułamka łańcuchowego \(\displaystyle{ [0; \ a, \ a, \ ... ]}\) gdyż redukt ten zadany jest równaniem:\(\displaystyle{ x_n=\frac{1}{a+x_{n-1}}, \ x_1=0, \ a \in N_+, \ n>1.}\)
\(\displaystyle{ (c) \ \ \ \ x_n^l=a_1x_{n-1}^l+a_2x_{n-2}^l+...+a_kx_{n-k} + f(n)}\)
gdzie: \(\displaystyle{ n>k, l \in N_+ \ \forall_{i \in I_k}a_i \in \CC}\) a \(\displaystyle{ f(n)}\) jest funkcją zmiennej n. Stosuje się tutaj podstawienie \(\displaystyle{ x_n^k=z_n}\) (jest ono uprawomocnione o ile: \(\displaystyle{ \forall_{n \in N_+}x_n \ge 0}\) albo \(\displaystyle{ k}\) jest nieparzyste) aby otrzymać:\(\displaystyle{ (c') \ \ \ \ z_n=a_1z_{n-1}+a_2z_{n-2}+...+a_kz_{n-k}+f(n).}\)
\(\displaystyle{ (d) \ \ \ \ x_n^{l_n}=\alpha x_{n-1}^{l_{n-1}}x_{n-2}^{l_{n-2}}...x_{n-k}^{l_{n-k}}}\)
gdzie: \(\displaystyle{ n>k, \ \alpha >0, \ \forall_{i \in \left\{0,1,...,k \right\}}l_{n-i} \in R_+, \ \forall_{n \in N_+}x_n>0.}\) Na podstawie \(\displaystyle{ (a)}\) można się domyślić że należy tutaj obustronnie zlogarytmować i zastosować podstawienie \(\displaystyle{ z_n=\ln x_n}\) aby otrzymać:\(\displaystyle{ (d') \ \ \ \ l_nz_n=l_{n-1}z_{n-1}+l_{n-2}z_{n-2}+...+l_{n-k}z_{n-k} + \ln \alpha.}\)