Kryterium porównawcze zbieżności szeregów

Zbiór wzorów, definicji i najczęściej poruszanych problemów z Analizy.
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Kryterium porównawcze zbieżności szeregów

Post autor: bolo »

Kryterium porównawcze zbieżności szeregów
  1. Jeżeli \(\displaystyle{ \bigvee_{N>0}\bigwedge_{n>N}|a_{n}|\leqslant b_{n}}\) oraz szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}b_{n}}\) jest zbieżny, to szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}a_{n}}\) jest zbieżny.
  2. Jeżeli \(\displaystyle{ \bigvee_{N>0}\bigwedge_{n>N}0\leqslant b_{n}\leqslant a_{n}}\) oraz szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}b_{n}}\) jest rozbieżny, to szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}a_{n}}\) jest rozbieżny.
Dowód:
  1. Ponieważ szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}b_{n}}\) jest zbieżny, więc na podstawie twierdzenia Cauchy'ego możemy napisać
    \(\displaystyle{ \bigwedge_{\varepsilon>0}\bigvee_{N_{0}>N}\bigwedge_{n,m\in\mathbb{N},\,n\geqslant m}\left(n,m>N_{0}\Rightarrow b_{m}+b_{m+1}+...b_{n}<\varepsilon\right)}\)
    A więc dla \(\displaystyle{ n,m>N_{0}}\) i \(\displaystyle{ n\geqslant m}\) zachodzi nierówność:
    \(\displaystyle{ \left|\sum_{k=m}^{n}a_{k}\right|\leqslant\sum_{k=m}^{n}\left|a_{k}\right|\leqslant\sum_{k=m}^{n}b_{k}}\)
    Co po ponownym skorzystaniu z twierdzenia Cauchy'ego oznacza, że szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}a_{n}}\) jest zbieżny.
  2. Przypuśćmy, że szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}a_{n}}\) jest zbieżny. Wtedy na mocy 1) zbieżny jest szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}b_{n}}\), co powoduje sprzeczność, a ta kończy dowód.
\(\displaystyle{ \blacksquare}\)
Zablokowany