.........
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
.........
osób jest 36, czyli n=36
średnia
\(\displaystyle{ \overline{x}=\frac{1}{36}(1200 4+ 1350 6+ ... + 2000 2)}\)
dominanta - płaca, która występuje najczęściej Mo= 1720
mediana - liczba stojąca w środku szeregu, ponieważ n jest parzyste \(\displaystyle{ Me=\frac{x_{\frac{n}{2}}+x_{\frac{n}{2}+1}}{2}=\frac{x_{18}+x_{19}}{2}=\frac{1720+1720}{2}}\)
wartość elementów \(\displaystyle{ x_{18}, \ x_{19}}\) można odczytać korzystając z liczebności skumulowanej:
1200 - 4 (elemety od 1 do 4)
1350 - 4+6=10 (od 5 do 10)
1600 - 10+5=15 (od 11 do 15)
1720 - 15+8=23 (16 do 23)
średnia
\(\displaystyle{ \overline{x}=\frac{1}{36}(1200 4+ 1350 6+ ... + 2000 2)}\)
dominanta - płaca, która występuje najczęściej Mo= 1720
mediana - liczba stojąca w środku szeregu, ponieważ n jest parzyste \(\displaystyle{ Me=\frac{x_{\frac{n}{2}}+x_{\frac{n}{2}+1}}{2}=\frac{x_{18}+x_{19}}{2}=\frac{1720+1720}{2}}\)
wartość elementów \(\displaystyle{ x_{18}, \ x_{19}}\) można odczytać korzystając z liczebności skumulowanej:
1200 - 4 (elemety od 1 do 4)
1350 - 4+6=10 (od 5 do 10)
1600 - 10+5=15 (od 11 do 15)
1720 - 15+8=23 (16 do 23)