Współczynnik korelacji liniowej Pearsona i funkcja regresji

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Współczynnik korelacji liniowej Pearsona i funkcja regresji

Post autor: Mersenne »

Poziom zatrudnienia (w tys. osób) oraz wielkość produkcji (w tys. ton) w \(\displaystyle{ 8}\) przedsiębiorstwach przemysłowych kształtowały się następująco:

zatrudnienie: \(\displaystyle{ 0,9; 1,0; 1,2; 1,2; 1,4; 1,4; 1,5; 1,6}\)

produkcja: \(\displaystyle{ 2,0; 2,3; 2,6; 2,5; 3,0; 3,1; 3,2; 3,4}\)

Oblicz współczynnik korelacji Pearsona między badanymi zmiennymi oraz oszacuj funkcję regresji produkcji względem zatrudnienia.

Wychodzi mi, iż \(\displaystyle{ r_{xy}=0,99}\) (współczynnik korelacji Pearsona). Zatem mamy bardzo silny związek korelacyjny o kierunku dodatnim.

Funkcja regresji: \(\displaystyle{ y=1,02x+1,43}\). Wniosek:

Wielkość produkcji wzrośnie o \(\displaystyle{ 1020}\) ton w przypadku wzrostu wielkości zatrudnienia o tys. osób.

Odpowiedź w książce jest inna. Czy mógłby ktoś sprawdzić moje wyniki?
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Współczynnik korelacji liniowej Pearsona i funkcja regresji

Post autor: kuch2r »

jęsli nie jestes pewna swoich obliczen, zawsze mozna w łatwy sposob sprawdzic swoj wynik za pomoca Excela. Jeśli mozesz to podaj wynik ksiazkowy.
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

Współczynnik korelacji liniowej Pearsona i funkcja regresji

Post autor: abrasax »

r=0,99
y=1,98x+0,24
przeliczone w Excelu: funkcja WSP.KORELACJI i REGLINP.
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Współczynnik korelacji liniowej Pearsona i funkcja regresji

Post autor: Mersenne »

Dziękuję bardzo W książce jest jednak błąd.
ODPOWIEDZ