Jaka powinna być minimalna liczebność próby niezbędna do oszacowania odsetka maturzystów zamierzających kontynuować studia, jeśli w klasie liczącej \(\displaystyle{ 40}\) uczniów \(\displaystyle{ 70 }\) z nich zamierza kontynuować naukę w szkole wyższej? Przyjmij współczynnik ufności \(\displaystyle{ 0,90}\) i maksymalny błąd szacunku równy \(\displaystyle{ 5 }\).
Dane:
\(\displaystyle{ d=5 }\)- maksymalny (dopuszczalny) błąd szacunku
\(\displaystyle{ 1-\alpha=0,90}\)- współczynnik ufności
\(\displaystyle{ \frac{m}{n}=0,7}\)- wskaźnik struktury
\(\displaystyle{ n=\frac{1,64^{2}\cdot 0,7\cdot (1-0,7)}{0,05^{2}}}\)
\(\displaystyle{ n=225,9264 226}\)
Odp.: Minimalna liczebność próby powinna wynosić \(\displaystyle{ 226}\).
Proszę o sprawdzenie toku rozumowania.