Oblicz wariancję i odchylenie standardowe zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) o gęstości \(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{9}x^{2}}\) dla \(\displaystyle{ 0\leq x\leq3}\) i \(\displaystyle{ 0}\) dla pozostałych wartości.
Zatem możemy zapisać:
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} 0 dla x3 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ E(X)= t_{-\infty}^{+\infty} xf(x) dx}\)
\(\displaystyle{ E(X)= t_{-\infty}^{0} 0 dx+ t_{0}^{3} \frac{1}{9} x^{3} dx+ t_{3}^{+\infty} 0 dx=\frac{9}{4}}\)- wartość oczekiwana zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\)
\(\displaystyle{ D^{2}(X)= t_{-\infty}^{+\infty} [x-E(X)]^{2}f(x) dx}\)
\(\displaystyle{ D^{2}(X)= t_{0}^{3} ft(x-\frac{9}{4}\right)^{2} \frac{1}{9}x^{2} dx= t_{0}^{3} ft(\frac{1}{9}x^{4}-\frac{1}{2}x^{3}+\frac{9}{16}x^{2}\right) dx=\frac{27}{80}}\)
\(\displaystyle{ D(X)=\sqrt{\frac{27}{80}} 0,58}\)
Czy mógłby ktoś sprawdzić rozwiązanie?
Z góry dziękuję.
Wariancja zmiennej ciągłej
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Wariancja zmiennej ciągłej
Wszystko w porzadku.
Na przyszłość polecam liczenie wariancji ze wzoru:
\(\displaystyle{ D^2(X) = EX^2 - E^2X}\)
Z reguły jest nieco krócej.
Na przyszłość polecam liczenie wariancji ze wzoru:
\(\displaystyle{ D^2(X) = EX^2 - E^2X}\)
Z reguły jest nieco krócej.