Witam, bardzo proszę o wskazówki, nawet o drobne bo kompletnie nie wiem jak się zabrać za to zadania.
Zad. 1
Estymując średni czas oczekiwania na realizację zamówienia w pewnej firmie, otrzymano, przy współczynniku ufności 0,95, przedział ufności [7,10] ( w dniach). Jaką liczbę przyjmiesz za oszacowanie tego średniego czasu? Co możesz powiedzieć o błędzie oszacowania?
zad.2
Podczas badań nas wskaźnikiem rentowności brutto dla przedsiębiorstw działu usług transportowych otrzymano następującą próbę prostą (wskaźnik w %) (2,3; 3,2 ; 4,1 ; 1,9 ; 2,8 ; 3,7 ; 2,5 ; 3,0). Jaka jest przeciętna wartość tego wskaźnika dla wszystkich przedsiębiorstw tego działu ?[/latex]
estymacja
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
estymacja
Zad 1
Zobacz Przedział ufności dla średniej. Niezależnie od tego, z którego wzoru skorzystano, zawsze przedział ufności ma ogólnie postać:
(średnia - "pewna liczba", średnia + "pewna liczba")
średnia będzie środkiem tego przedziału
\(\displaystyle{ \overline{x}=7+\frac{10-7}{2}=7+1,5=8,5}\)
średni czas oczekiwania na zamówienie - 8,5 dnia
błąd szacowania = połowa długości przedziału ufności = 1,5
można zapisać: \(\displaystyle{ 8,5 1,5}\)
Zad 2
wartość przeciętna - policzyć średnią:
\(\displaystyle{ \overline{x}=(2,3+3,2+...+3,0):8}\)
Zobacz Przedział ufności dla średniej. Niezależnie od tego, z którego wzoru skorzystano, zawsze przedział ufności ma ogólnie postać:
(średnia - "pewna liczba", średnia + "pewna liczba")
średnia będzie środkiem tego przedziału
\(\displaystyle{ \overline{x}=7+\frac{10-7}{2}=7+1,5=8,5}\)
średni czas oczekiwania na zamówienie - 8,5 dnia
błąd szacowania = połowa długości przedziału ufności = 1,5
można zapisać: \(\displaystyle{ 8,5 1,5}\)
Zad 2
wartość przeciętna - policzyć średnią:
\(\displaystyle{ \overline{x}=(2,3+3,2+...+3,0):8}\)