Dany jest proces \(\displaystyle{ x(t) = \begin{pmatrix}
{e^{-Ut}}\\
{sin(Ut)}
\end{pmatrix}}\)
U jest zmienną o rozkładzie jednostajnym na przedziale [-1,1]. Obliczyć \(\displaystyle{ E(x(t))}\), \(\displaystyle{ Kx(t1,t2)}\).
Wszelka pomoc mile widziana, nNajlepiej z wyjaśnieniami. pozdrawiam.
Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!
luka52
Proces stochastyczny
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 gru 2008, o 14:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wola/Kraków
Proces stochastyczny
Ostatnio zmieniony 23 gru 2008, o 11:22 przez gandalfek25a, łącznie zmieniany 1 raz.
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 gru 2008, o 14:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wola/Kraków
Proces stochastyczny
Właściwie to np z tym jak się za to zabrać, to jest mój projekt na zaliczenie ze stochastyki, a delikatnie mówiąc to jestem z tego zielony. Głównie chodzi o to że proces jest dany jako
wektor.
wektor.
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Proces stochastyczny
Jeśli jesteś zielony to możesz mieć kłopot to zrobić, jednak zakładając, że posiadasz elementarne wiadomosci z rachunku prawdopodobieństwa to napisze jak to robić.
To, że proces jest dany jako wektor to nam w niczym nie przeszkadza.
Wartość oczekiwana wektora to jest po prostu wektor wartości oczekiwanych składowych.
\(\displaystyle{ X(t,\omega) = [Y(t, \omega), Z(t, \omega)] \\ \\
EX(t) = [EY(t), EZ(t)]}\)
Jest to proces stochastyczny jednak licząc wartość oczekiwaną możesz sobie wyobrazić, że liczysz ją przy ustalonym t, wtedy proces \(\displaystyle{ X(t, \omega)}\) jest funkcją samej omegi czyli jest zwykła zmienną losową.
Także pozostaje Ci do policzenia np \(\displaystyle{ Ee^{-Ut}}\).
Z kowariancją tak samo, przypomnij sobie jej definicje z rachunku prawdopodobieństwa a później policz ją dla składowych wektora z ustalonymi indeksami \(\displaystyle{ t_1, t_2}\).
Nie wiem na jakim poziomie masz procesy stochastyczne jednak wierz mi, że to zadanie jest naprawdę łatwe. W zasadzie to czysty rachunek prawdopodobieństwa...
Dlatego zachęcam aby wziąść się do nauki.
To, że proces jest dany jako wektor to nam w niczym nie przeszkadza.
Wartość oczekiwana wektora to jest po prostu wektor wartości oczekiwanych składowych.
\(\displaystyle{ X(t,\omega) = [Y(t, \omega), Z(t, \omega)] \\ \\
EX(t) = [EY(t), EZ(t)]}\)
Jest to proces stochastyczny jednak licząc wartość oczekiwaną możesz sobie wyobrazić, że liczysz ją przy ustalonym t, wtedy proces \(\displaystyle{ X(t, \omega)}\) jest funkcją samej omegi czyli jest zwykła zmienną losową.
Także pozostaje Ci do policzenia np \(\displaystyle{ Ee^{-Ut}}\).
Z kowariancją tak samo, przypomnij sobie jej definicje z rachunku prawdopodobieństwa a później policz ją dla składowych wektora z ustalonymi indeksami \(\displaystyle{ t_1, t_2}\).
Nie wiem na jakim poziomie masz procesy stochastyczne jednak wierz mi, że to zadanie jest naprawdę łatwe. W zasadzie to czysty rachunek prawdopodobieństwa...
Dlatego zachęcam aby wziąść się do nauki.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 gru 2008, o 14:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wola/Kraków
Proces stochastyczny
No to powinno mi pomóc, naprawde dziękuje.
Jeśli dobrze rozumiem to w tym zadaniu U=0.5("U jest zmienną o rozkładzie jednostajnym na przedziale [-1,1].")?
Jeśli dobrze rozumiem to w tym zadaniu U=0.5("U jest zmienną o rozkładzie jednostajnym na przedziale [-1,1].")?
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Proces stochastyczny
Co przez to rozumiesz?gandalfek25a pisze:U=0.5
U przyjmuje wartości z przedziału \(\displaystyle{ [-1,1]}\) więc w szczególnosci także i Twoją. Nawet z zerowym prawdopodobieństwem.
Wyrażenia matematyczne [nawet najprostsze] pisz w latexu. Znacznie ładniej to wygląda.
Instrukcja:
https://matematyka.pl/latex.htm