Statystyka -zmięnne losowe

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
helga84
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 gru 2008, o 13:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Statystyka -zmięnne losowe

Post autor: helga84 »

Ad.1

Zmięnne losowe \(\displaystyle{ Xk}\)mają rozkład jednostajny na przedziale \(\displaystyle{ [a;a+1]}\);parametr \(\displaystyle{ a}\) jest nieznany.Sprawdzić ,że dla \(\displaystyle{ n}\)nieżależnych obserwacji estymator

\(\displaystyle{ Tn=- \frac{1}{2} + \frac{1}{n} \sum_{n}^{k=1} Xk}\)

jest nieobciazonym i zgodnym estymatorem parametru a. Oszacować
\(\displaystyle{ P(|Tn - a| qslant 0.1) gdy: n = 12 oraz n = 100.}\)


Ad.2

Wykazac, ze \(\displaystyle{ \frac{n+1}{n}}\) jest lepszym nieobciazonym estymatorem
dla parametru \(\displaystyle{ a}\) ,w rozkładzie jednostajnym na przedziale\(\displaystyle{ [0 ; a]}\)niz
\(\displaystyle{ \frac{2}{n} \sum_{n}^{k=1} Xk}\)
ODPOWIEDZ