Dane są (x1,y1), (x2,y2), (x3,y3) oraz estymator g(x) = ax+b. Znaleźć a*, b* optymalne w sensie średniokwadratowym.
Czy ktoś byłby w stanie pomoc z tym zadaniem. Chociaż podpowiedzieć jak to zacząć i o co się oprzeć jeżeli chodzi o teorie.
Jestem też skłonny zapłacić za kompletne rozwiązanie zadania (oczywiście jakąś rozsądną cenę).
optymalna estymata punktow
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
optymalna estymata punktow
może tak:
1. teoria - szukać pod "proste regresji"
2. "optymalne w sensie średniokwadratowym" - wyznaczyć minimum funkcji 2 zmiennych
\(\displaystyle{ F(a,b)=\sum ft(y_i-(ax_i+b)\right)^2}\)
1. teoria - szukać pod "proste regresji"
2. "optymalne w sensie średniokwadratowym" - wyznaczyć minimum funkcji 2 zmiennych
\(\displaystyle{ F(a,b)=\sum ft(y_i-(ax_i+b)\right)^2}\)