Zbior liczb -> Funkcja Gaussa
Zbior liczb -> Funkcja Gaussa
Trochę myslalem i tak to wymyślilem tylko nie wiem czy dobrze:
Mam pewne dane (przekrój przez mikro strukturę - x położenie , y - wysokość) - na wykresie wyglądają jak f. gęstości gaussa.
wiec pomyślalem sobie że x będzie pewną wartością próby a y - ilością wystąpień
wiec wartość średnia to będzie:
\(\displaystyle{ \mu = \frac{\sum_{i=1}^{n} y_i x_i }{\sum_{i=1}^{n} y_i}}\) - w ten sposób wyliczam medianę
a wariancję wliczam tak:
\(\displaystyle{ S^2= \frac{1}{n} \sum_{i=1}^{n} (y_i (\mu - x_i)^2)}\)
czy to jest dobrze?
Mam pewne dane (przekrój przez mikro strukturę - x położenie , y - wysokość) - na wykresie wyglądają jak f. gęstości gaussa.
wiec pomyślalem sobie że x będzie pewną wartością próby a y - ilością wystąpień
wiec wartość średnia to będzie:
\(\displaystyle{ \mu = \frac{\sum_{i=1}^{n} y_i x_i }{\sum_{i=1}^{n} y_i}}\) - w ten sposób wyliczam medianę
a wariancję wliczam tak:
\(\displaystyle{ S^2= \frac{1}{n} \sum_{i=1}^{n} (y_i (\mu - x_i)^2)}\)
czy to jest dobrze?