Witam. Pytam w tym temacie ponieważ zadanie jest nieco podobne. Mianowicie:
Lekkoatleta A uzyskał w skoku w dal nastepujące wyniki (w m): 6.82; 6.96; 7.23; 7.05; 7.80; 7.75. Lekkoatleta B uzyskał w tych samych zawodach takie wyniki, że ich średnia arytmetyczna wyniosła 7,5 m, a suma ich kwadratów 450,2592 m2. Który z tych lekkatletów osiagał regularniejsze wyniki?
Próbowałam naturalnie obliczyć współczynnik zmienności, jednak zupełnie nie wiem skąd wziąć odchylenie standardowe (s) dla LB, suma kwadratów wyników przecież nic mi nie daje, do obliczenia potrzebowałabym tych wyników z odjęciem od każdego średniej... Z obliczeń wyszło mi jedynie kilka parametrów dla LA: s=0,37 (wariancja - 0,14), srednia x=7,27m i V=5,09%. Co dalej? Bardzo proszę o pomoc (praca zaliczeniowa ze statystyki..) z góry dziękuję.
Regularność wyników
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Regularność wyników
można przekształcić wzór na odchylenie standardowe, żeby skorzystać z podanych sum kwadratów:
\(\displaystyle{ s^2=\frac{1}{n}\sum(x_i-\overline{x})^2=\frac{1}{n}\sum x_i^2-(\overline{x})^2}\)
Liczysz współczynnik zmienności. Im jego wartość mniejsza, tym wyniki regularniejsze.
\(\displaystyle{ s^2=\frac{1}{n}\sum(x_i-\overline{x})^2=\frac{1}{n}\sum x_i^2-(\overline{x})^2}\)
Liczysz współczynnik zmienności. Im jego wartość mniejsza, tym wyniki regularniejsze.