Nie mogę sobie poradzić z 2 zadaniami. proszę o podpowiedzi
zad. 1
W pewnym zakładzie wydajność pracy w latach 2001-2003 wzrastała odpowiednio 3%, 8%,12%. podaj indeksy łańcuchowe dynamiki wzrostu płac w tym okresie. podaj indeksy dynamiki wzrostu płac przyjmując za podstawę rok: a) 2000 b)2001
Zadania 2 jest dość długie, dlatego tylko proszę o napisanie jak się wylicza wskaźnik płac realnych.
indeksy dynamiki
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
indeksy dynamiki
Wskaźniki łancuchowe tworzy sie w nastepujące sposob:
\(\displaystyle{ i=\frac{i_t}{i_{t-1}}}\)
Wskaźniki dla indeksów bazowych:
\(\displaystyle{ i=\frac{i_t}{i_B}}\)
Odpowiednio:
\(\displaystyle{ i_t}\) wartosc w \(\displaystyle{ t}\) - tym okresie
\(\displaystyle{ i_B}\) wartosc w okresie bazowym
\(\displaystyle{ i=\frac{i_t}{i_{t-1}}}\)
Wskaźniki dla indeksów bazowych:
\(\displaystyle{ i=\frac{i_t}{i_B}}\)
Odpowiednio:
\(\displaystyle{ i_t}\) wartosc w \(\displaystyle{ t}\) - tym okresie
\(\displaystyle{ i_B}\) wartosc w okresie bazowym