zadania z statystyki.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
damian12354
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 19 lis 2008, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dfsdfsf

zadania z statystyki.

Post autor: damian12354 »

Jak by ktoś był w stanie rozwiązać to bym prosił z góry dzięki.

zad1.
oblicz srednia arytmetyczna danych liczb.
a)7,7,7,7,7,7,7,3,7,3,4
b)1,-2,3,-4,5,-6,7,-8,9,-10

zad2.podaj przykład pięciu liczb, które mediana jest:
a)większa od ich średniej arytmetycznej
b)mniejsza od ich średniej arytmetycznej

Zad3
sprawdz czy odchylenie przeciętne dla podanych liczb jest mniejsze, równe, czy większe od odchylenia standardowego:
a)5,10
b)1,2,3
c)2,4,6,12
d)2,4,6,8,15
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

zadania z statystyki.

Post autor: agulka1987 »

damian12354 pisze:Jak by ktoś był w stanie rozwiązać to bym prosił z góry dzięki.

zad1.
oblicz srednia arytmetyczna danych liczb.
a)7,7,7,7,7,7,7,3,7,3,4
b)1,-2,3,-4,5,-6,7,-8,9,-10
a) \(\displaystyle{ x^{-}= \frac{8*7 + 2*3 +4}{11} = \frac{66}{11}=6}\)
b) \(\displaystyle{ x^{-}= \frac{1-2+3-4+5-6+7-8+9-10}{10}= \frac{-6}{10}=-0,6}\)

damian12354 pisze: zad2.podaj przykład pięciu liczb, które mediana jest:
a)większa od ich średniej arytmetycznej
b)mniejsza od ich średniej arytmetycznej
a) np. 2,4,10,12,15 \(\displaystyle{ x^{-}=8,6}\); \(\displaystyle{ Me = 10}\)
b) np. 1,2,3,4,10 \(\displaystyle{ x^{-}=4; Me = 3}\)
damian12354 pisze: Zad3
sprawdz czy odchylenie przeciętne dla podanych liczb jest mniejsze, równe, czy większe od odchylenia standardowego:
a)5,10
b)1,2,3
c)2,4,6,12
d)2,4,6,8,15
a) s=2,5 d=2,5
b) s=0,82, d=0,67
c) s= 3,74, d=3
d) s=4,47, d=3,6
ODPOWIEDZ