Dominanta, średnia, mediana.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
ewapas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 lis 2008, o 14:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Dominanta, średnia, mediana.

Post autor: ewapas »

Proszę o sprawdzenie.


100 młodych ludzi zapytano w którym roku zakończyli edukację. Wyniki przedstawiono w tabeli


16 17 18 19 20 21 22 23 wiek
5 1 21 23 18 12 18 2 liczba ludzi który w danym wieku skończyli edukację



a) podaj dominantę, średnią i medianę.
b)zakładają że osoby ankietowane nie miały przerwy w nauce, podaj prawdopodobną liczbę osób które nie maja średniego wykształcenia kończącego się nauką. -> nie wiem jak to zrobić, wydaje mi się proste ale po prostu nie wiem.
c)oblicz odchylenie standardowe.

a) D=19
\(\displaystyle{ M=\frac{19+20}{2}=19,5}\)
\(\displaystyle{ \overline{x}=\frac{5\cdot 16+17+18\cdot 21+19\cdot 23+20\cdot 18+21\cdot 12+22\cdot 18+23\cdot 2}{100}=19,66}\)

b) nie wiem jak zrobić. pomocy!

c)
\(\displaystyle{ w^2=[(16-19,66)^2\cdot 5+(17-19,66)^2\cdot 1+(18-19,66)^2\cdot 21+(19-19,66)^2\cdot 23+(20-19,66)^2\cdot 18+(21-19,66)^2\cdot 2+(22-19,66)^2\cdot 18+ \\ +(23-19,66)^2\cdot 2] : 100=\frac{286,44}{100}=2,86}\)

odchylenie standardowe=\(\displaystyle{ \sqrt{2,86}=1,69}\)
Ostatnio zmieniony 29 lis 2008, o 23:29 przez ewapas, łącznie zmieniany 2 razy.
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Dominanta, średnia, mediana.

Post autor: agulka1987 »

w b) nalezy obliczyc kwartyl 1
gripping
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 gru 2012, o 16:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: xxxxxxxxxxxx

Dominanta, średnia, mediana.

Post autor: gripping »

Moim zdaniem nie powinno być wyznaczanej mediany i dominanty, ponieważ występuje tu rozkład wielo-modalny. Mogę się mylić.
ODPOWIEDZ