Pięć osób zmierzyło za pomocą stoperów czas jednego wahnięcia pewnego wahadła. Oto wyniki
pomiarów:
2,09 s 2,13 s, 2,09 s, 2,08 s, 2,11 s
Ustalono, że jeżeli odchylenie standardowe tych pomiarów jest większe niż 0,02 s, to pomiary
należy powtórzyć, w przeciwnym wypadku za czas jednego wahnięcia przyjmuje się średnią
arytmetyczną pomiarów. Czy pomiary należy powtórzyć? Odpowiedź uzasadnij.
Co mam zrobic w tym zadaniu? Jak obliczyc srednia arytmetyczna skoro nie ma wartosci?
Srednia arytmetyczna
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 15:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Niemcy:)
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Srednia arytmetyczna
Masz, w tym zadania policzyc odchylenie standardowe
jeżeli \(\displaystyle{ s(x)>0,02}\), wowczas nalezy powtorzyc pomiary, w przeciwnym przypadku przyjmuje, ze czas jednego wahniecia przyjmuje wartosc:
\(\displaystyle{ \frac{1}{5}\left(2,09+2,13+2,09+2,08+2,11 \right)}\)
Jesli chodzi o sposob policzenia wariancji:
tutaj znajdzie wszystkie informacje, przy czym we wzorze wystepuje \(\displaystyle{ m}\), które jest rozumiane jako średnia z naszej proby.
jeżeli \(\displaystyle{ s(x)>0,02}\), wowczas nalezy powtorzyc pomiary, w przeciwnym przypadku przyjmuje, ze czas jednego wahniecia przyjmuje wartosc:
\(\displaystyle{ \frac{1}{5}\left(2,09+2,13+2,09+2,08+2,11 \right)}\)
Jesli chodzi o sposob policzenia wariancji:
tutaj znajdzie wszystkie informacje, przy czym we wzorze wystepuje \(\displaystyle{ m}\), które jest rozumiane jako średnia z naszej proby.