mediana a kwartyl

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
charles
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 24 sie 2007, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 12 razy

mediana a kwartyl

Post autor: charles »

Witam. Licząc ze zbioru 0 1 2 2 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 5 5 5 5 5 takie wartości jak mediana kwartyle średnia itp. wyszło mi że MEDIANA=KWARTYL DRUGI=3 i to jest prawda, ale również KWARTYL PIERWSZY wychodzi 3 co mnie dziwi gdyż jest to sprzeczne z założeniem. (pomyłkę wykluczam bo liczyłem wg wzorów i w excelu i to samo wychodzi)

Czy może ktoś mi pomóc rozwikłać tą zagadkę??
Ostatnio zmieniony 20 lis 2008, o 18:14 przez charles, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

mediana a kwartyl

Post autor: kuch2r »

Z jakim założeniem ??
charles
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 24 sie 2007, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 12 razy

mediana a kwartyl

Post autor: charles »

trochę 'niematematycznie' się wyraziłem..chodzi mi o to że Me=Q2,4 a mi wychodzi że Me=Q2,4=Q1,4 i dziwi mnie to że kwartyl 2 i kwartyl 1 osiągają tą samą wartość równą 3. z tego co mi wiadomo to kwartyle nie mogą mieć takiej samej wartości.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

mediana a kwartyl

Post autor: kuch2r »

charles pisze:trochę 'niematematycznie' się wyraziłem..chodzi mi o to że Me=Q2,4 a mi wychodzi że Me=Q2,4=Q1,4 i dziwi mnie to że kwartyl 2 i kwartyl 1 osiągają tą samą wartość równą 3. z tego co mi wiadomo to kwartyle nie mogą mieć takiej samej wartości.
A co bedzie jesli zamiast powyzszej proby, bedzie miał realizacji proby w nastepujacej postaci:
\(\displaystyle{ 3,3,3,3,3,3,3,3,3,3,3,\ldots, 3}\) ??
Mało, tego należy sobie zadac pytanie jaka jest interpretacja \(\displaystyle{ Q_2,Q_1}\).
Jeśli zrozumiesz istote, to twoje watpliwosci zostana rozwiane.
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

mediana a kwartyl

Post autor: agulka1987 »

charles pisze:Witam. Licząc ze zbioru 0 1 2 2 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 5 5 5 5 5 takie wartości jak mediana kwartyle średnia itp. wyszło mi że MEDIANA=KWARTYL DRUGI=3 i to jest prawda, ale również KWARTYL PIERWSZY wychodzi 3 co mnie dziwi gdyż jest to sprzeczne z założeniem. (pomyłkę wykluczam bo liczyłem wg wzorów i w excelu i to samo wychodzi)

Czy może ktoś mi pomóc rozwikłać tą zagadkę??
Jest wszystko w porzadku.

Jak sama nazwa mówi kwartyl pochodzi od kwarty czyli ćwiartki. Rozpatrujac kwartyl 1 mówimy o 1 ćwiartce. Jeżeli twój zbiór ma 41 elementów to bez liczenia można oszacować że ćwiartka to ok.10. w twoim szeregu pierwszych 6 cyfr jest mniejszych od 3 a nastepnie masz 19 (3) wiec nie moze wyjśc nic innego jak 3

co do Mediany to dzieli ona zbiorowośc na 2 części. połowa to ok.20. jeżeli 25 pierwszych elementów jest nie wyższ niz 3 to co moze wyjśc innego jak nie 3.


Tutaj od wyliczanek wazniejsza jest interpretacja wyniku. I tak:
kwatryl 1 mówi ze 1/4 zbiorowości osiągneła wynik nie wyższy niż 3 a 3/4 zbiorowosci nie nizszy niż3

mediana (kwartyl 2) mówi że 1/2 zbiorowości osiagneła wynik nie wyższy niż 3 a 1/2 zbioeowosci nie niższy niz 3

kwartyl 3 mówi że 3/4 zbiorowosci osiągnęło wynik nie wyższy niz 4, natoniast 1/4 zbiorowości nie nizszy niz 4
ODPOWIEDZ