Witam. Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Pokazać, że jeśli zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład wykładniczy \(\displaystyle{ Ex({\lambda})}\), to zmienna losowa \(\displaystyle{ Y =X^{\frac{1}{\alpha}}\),\(\displaystyle{ \alpha>0}\) ma rozkład Weibulla \(\displaystyle{ We(\alpha,{\lambda}^{-\alpha})}\).
rozkład funkcji zmiennej losowej
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
rozkład funkcji zmiennej losowej
Problem, polega na tym, że rozwiązując nie dostaje odpowiedniego rozkładu. W treści jest najprawdopodobniej błąd. W rozkładzie Weibulla, drugi parametr powinien być w innej postaci. Dziękuję za odpowiedź.
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
rozkład funkcji zmiennej losowej
Rozwiązałem sobie z ciekawości i Y faktycznie ma rozkład Weibulla. Parametr także mi wyszedł inny jednak w różnych książkach przyjmuje się rózne parametryzacje także tym bym się nie przejmował, ważne jaki jest rozkład.
Przy mojej parametryzacji otrzymałem taki rozkład Weibulla:
\(\displaystyle{ Y \mathcal{W}e(\alpha, \lambda^{\frac{1}{\alpha}})}\)
Przy mojej parametryzacji otrzymałem taki rozkład Weibulla:
\(\displaystyle{ Y \mathcal{W}e(\alpha, \lambda^{\frac{1}{\alpha}})}\)
rozkład funkcji zmiennej losowej
Emiel Regis, Witam. Potrzebuje pomocy z statystyki w Mathcadzie oczywiście odpłatnie. Proszę o kontakt mailowy jeśli byłby Pan skłonny pomóc. sili01@o2.pl