Mam problem z następującym zadaniem. Z góry dziękuję za pomoc, a także będę ogromnie wdzięczny za krótkie komentarze w trakcie rozwiązywania.
Dla jakich wartości parametrów a, b funkcja
\(\displaystyle{ F(x)=\begin{cases} 0 \qquad\qquad\qquad\quad dla\quad xc\end{cases}}\)
jest:
1) dystrybuantą pewnej zmiennej losowej,
2) dystrybuantą zmiennej losowej typu ciągłego,
3) dystrybuantą zmiennej losowej typu skokowego?
Dystrybuanta
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
Dystrybuanta
Zeby to byla dystrybuanta, musi byc niemalejaca i lewostronnie ciagla.
Czyli \(\displaystyle{ b>0}\) oraz:
\(\displaystyle{ a+b\arcsin\frac {-c}c=a-b\cdot\frac{\pi}{2}=0}\) (\(\displaystyle{ =}\) nie przypadkowo!)
\(\displaystyle{ a+b\arcsin\frac cc=a+b\cdot\frac{\pi}{2}\le 1}\) (\(\displaystyle{ \le}\) nie przypadkowo!)
Zeby dodatkowo byla to dystrybuanta ciaglej zmiennej, to byc funkcja ciagla, czyli:
\(\displaystyle{ a+b\arcsin\frac {-c}c=a-b\cdot\frac{\pi}{2}=0}\) (\(\displaystyle{ =}\) nie przypadkowo!)
\(\displaystyle{ a+b\arcsin\frac cc=a+b\cdot\frac{\pi}{2}= 1}\) (\(\displaystyle{ =}\) nie przypadkowo!)
Zeby skokowej:
\(\displaystyle{ a+b\arcsin\frac {-c}c=a-b\cdot\frac{\pi}{2}=0}\) (\(\displaystyle{ =}\) nie przypadkowo!)
\(\displaystyle{ a+b\arcsin\frac cc=a+b\cdot\frac{\pi}{2} < 1}\) (\(\displaystyle{ 0}\).
Czyli \(\displaystyle{ b>0}\) oraz:
\(\displaystyle{ a+b\arcsin\frac {-c}c=a-b\cdot\frac{\pi}{2}=0}\) (\(\displaystyle{ =}\) nie przypadkowo!)
\(\displaystyle{ a+b\arcsin\frac cc=a+b\cdot\frac{\pi}{2}\le 1}\) (\(\displaystyle{ \le}\) nie przypadkowo!)
Zeby dodatkowo byla to dystrybuanta ciaglej zmiennej, to byc funkcja ciagla, czyli:
\(\displaystyle{ a+b\arcsin\frac {-c}c=a-b\cdot\frac{\pi}{2}=0}\) (\(\displaystyle{ =}\) nie przypadkowo!)
\(\displaystyle{ a+b\arcsin\frac cc=a+b\cdot\frac{\pi}{2}= 1}\) (\(\displaystyle{ =}\) nie przypadkowo!)
Zeby skokowej:
\(\displaystyle{ a+b\arcsin\frac {-c}c=a-b\cdot\frac{\pi}{2}=0}\) (\(\displaystyle{ =}\) nie przypadkowo!)
\(\displaystyle{ a+b\arcsin\frac cc=a+b\cdot\frac{\pi}{2} < 1}\) (\(\displaystyle{ 0}\).
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Dystrybuanta
To co napisałaś jest niewątpliwie prawdą jednak kolega pytał kiedy będzie to dystrybuanta zmiennej typu ciągłego. A odpowiedź na jego pytanie brzmi, że wtedy gdy będzie ona nie tylko ciągła a absolutnie ciągła.xiikzodz pisze:Zeby dodatkowo byla to dystrybuanta ciaglej zmiennej, to byc funkcja ciagla, czyli: