Czy ktoś mółby mnie nakierować bezpośrednio na konkretne źródła informacji o zagadnieniach podanych poniżej, bo już w poniedziałek mam kolosa z tego.
1. Dla próbki losowej:
Próba:
3,5
3,5
4
4,5
5
5
8
Skonstruuj szereg rozdzielny (samodzielnie dobierz odpowiednią liczbę klas).
Nakreśl empiryczny rozkład gęstości i łamaną gęstości.
Wyznacz:
- medianę
- modę
- rozstęp (to kapuje
- rozstęp międzykwartylowy
- odchylenie ćwiartkowe, standardowe i przeciętne
- średnią (to też znam
- moment stały i centralny drugiego rzędu
- skośność i zinterpretuj otrzymaną wartość
- kurtozę i zinterpretuj otrzymaną wartość
2. Dla próbki losowej:
Próba:
X: 1, 2, 2, 3, 3, 3, 4
Y: 3,5; 3,5; 4; 4,5; 5; 5; 8
Zbadaj czy istnieje korelacja pomiędzy zmienną losową X, a zmienną losowąY.
Wyznacz model regresji używając metody:
- najmniejszych kwadratów
- pośredniej szacowania parametrów równania regresji
- uproszczonego równania regresji
Wyznacz prognozę wartości zmiennej Y dla X=5,5 .
(Źródło: kartka z zadaniami podana przez nauczyciela).
I w związku z tym proszę o pomoc. Jakieś wytłumaczenie, po ludzku, o każdym tym zagadnieniu. Sam oczywiście też szukam w różnych książkach informacji, ale sądzę, że im więcej źródeł do nauki, tym lepiej. Z góry wielkie dzięki.
Kolokwium ze statystyki
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Kolokwium ze statystyki
Odnośnie drugiego zadania masz tak:
współczynnik koralacji prostoliniowej Pearsona wynosi 0,865311 co wskazuje na dość dobrą zależność dodatnią zmiennej y od zmiennej x. Funkcję regresji można opisać wzorem:
y=1,375x+1,25 współczynnim kierunkowy oznacza, iż wraz ze wzrostem zmiennej niezależnej o jednostkę, zmienna zależna wzrasta o 1,375. Współczynnik dopasowania modelu regresji R�=0,748762 co świadczy o dostatecznym dopasowaniu. Dla x=5,5 zmienna zależna y=8,8125. (tak wynika z modelu)
Szereg rozdzielczy w pierwszym będzie taki:
Liczba Wartości cechy
2 | 3,5
1 | 4
1 | 4,5
2 | 5
1 | 8
Kurtoza charakteryzuje względną szczytowość lub płaskość rozkładu w porównaniu z rozkładem normalnym. Dodatnia kurtoza oznacza rozkład o stosunkowo dużej szczytowości. Ujemna kurtoza oznacza rozkład stosunkowo płaski w tym przypadku wynosi ona 3,68658 czyli jest dodatnia (na podstawie arkusza kalkulacyjnego). Mediana = 4,5. Odchylenie standardowe= 1,55. Odchylenie przeciętne = 1,0408. Liczyłam w Ekscelu
współczynnik koralacji prostoliniowej Pearsona wynosi 0,865311 co wskazuje na dość dobrą zależność dodatnią zmiennej y od zmiennej x. Funkcję regresji można opisać wzorem:
y=1,375x+1,25 współczynnim kierunkowy oznacza, iż wraz ze wzrostem zmiennej niezależnej o jednostkę, zmienna zależna wzrasta o 1,375. Współczynnik dopasowania modelu regresji R�=0,748762 co świadczy o dostatecznym dopasowaniu. Dla x=5,5 zmienna zależna y=8,8125. (tak wynika z modelu)
Szereg rozdzielczy w pierwszym będzie taki:
Liczba Wartości cechy
2 | 3,5
1 | 4
1 | 4,5
2 | 5
1 | 8
Kurtoza charakteryzuje względną szczytowość lub płaskość rozkładu w porównaniu z rozkładem normalnym. Dodatnia kurtoza oznacza rozkład o stosunkowo dużej szczytowości. Ujemna kurtoza oznacza rozkład stosunkowo płaski w tym przypadku wynosi ona 3,68658 czyli jest dodatnia (na podstawie arkusza kalkulacyjnego). Mediana = 4,5. Odchylenie standardowe= 1,55. Odchylenie przeciętne = 1,0408. Liczyłam w Ekscelu
- Rafał
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 8 lis 2005, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Kolokwium ze statystyki
Dzięki za odpowiedz, ale już miałem kolosa, a nawet go poprawiałem w ten piątek, bo poszedł mi wcześniej całkowicie źle
Ale tak swoją drogą, niezły pomysł, żeby to liczyć w Excelu lub innym arkuszu kalkulacyjnym (polecam ten z OpenOffica Choć też słyszałem, że ktoś rozwiązywał te zadania w programie STATISTICA, gdzie za przysłowiowym "jednym kliknięciem" wszystkie potrzebne obliczenia były wykonywane.
Ale tak swoją drogą, niezły pomysł, żeby to liczyć w Excelu lub innym arkuszu kalkulacyjnym (polecam ten z OpenOffica Choć też słyszałem, że ktoś rozwiązywał te zadania w programie STATISTICA, gdzie za przysłowiowym "jednym kliknięciem" wszystkie potrzebne obliczenia były wykonywane.