Zmienna losowa X ma rozkład gęstości
f(x) = \(\displaystyle{ \right{\left\{\begin{array}{l l} x &dla \ 0 x x 2 \\ 0 &dla \ pozostałych \ x \end{array}}\)
Naszkicować wykres gęstości i sparwdzić warunke rozkładu.
Czy jest to rozkład jednostajny ?!?! Co to znaczy sprawdzić warunek rozkładu, jak to zrobić ?????
Sprawdzenie warunku rozkładu
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Sprawdzenie warunku rozkładu
warunek rozkładu - stawiam na sprawdzenie, czy \(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{\infty}f(x)=1}\) czyli czy
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}xdx+\int_1^2 (2-x)dx=1}\)
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}xdx+\int_1^2 (2-x)dx=1}\)
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
Sprawdzenie warunku rozkładu
(Raczej) nie. Ale te całki są naprawdę elementarne\(\displaystyle{ ...= \frac{1}{2}x^2|(1,0)+(2x- \frac{1}{2}x^2)|(2,1)=1}\). Rozkład nie jest jednostajny ponieważ funkcja gęstości nie jest stała na przedziale \(\displaystyle{ }\) i równa \(\displaystyle{ 0}\) poza nim.
-
- Użytkownik
- Posty: 113
- Rejestracja: 4 paź 2006, o 19:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z nienacka
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 5 razy
Sprawdzenie warunku rozkładu
kadiii, , całki sa konieczne przy trudniejszych funkcjach. widać, że z jakiś powodów agatha_89, nie chce ich liczyć. w takim wypadku trzeba na piechotę policzyć pole pod wykresem. przecież to trójkąt-więc raczej wykonywalne bez całki.