1
Rzucamy dwiema kostkami do gry. Jezeli suma oczek jest rowna 2, otrzymujemy 10zł, jezeli wieksza od 7, otrzymujemy 2zł, jesli rowna 5, otrzymujemy 5zł. W pozostalych przypadkach tracimy 2zł. Oblicz wartosc oczekiwana (wartosc srednią) wygraej
2
Do szkoly jezykow obcych uczeszcza o 100 dziewczat wiecej niz chlopcow.
Informacje do zadania
a) sluchacze uczacy sie poszczegolnych jezeykow
j. angielski 45%
j. niemiecki 31.25%
j. wloski 15%
j. hiszpanski 8,75%
b) Dziewczeta uczace sie poszczegolnych jezykow
j. angielski 48%
j. niemiecki 32%
j. wloski 12%
j. hiszpanski 8%
c) Chłopcy uczacy sie poszczegolnych jezykow
j. angielski 40%
j. niemiecki 30%
j. wloski 20%
j. hiszpanski 10%
I) Ile dziewczat i ilu chlopcow uczeszcza do szkoly jezykow ?
II) Ile sluchaczy uczy sie j. hiszpanskiego?
III) Jakie jest prawdopodobienstwo ze losowo wybrany uczen uczy sie j. niemieckiego?
Bardzo prosze o pomoc z tymi dwoma zadankami! Za wszelka pomoc z gory dziekuje!!
statystyka - zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 6 kwie 2005, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 23 razy
statystyka - zadanie
Co do zadania pierwszego: wypłaty Wi dla kolejnych sum oczek (od 2 do 12) to:
10, -2, -2, 5, -2, -2, 2, 2, 2, 2, 2
Oczekiwana wypłata:
\(\displaystyle{ EW=\bigsum_{i=2..12}p_{i}W_{i}=\frac{17}{12}}\)
10, -2, -2, 5, -2, -2, 2, 2, 2, 2, 2
Oczekiwana wypłata:
\(\displaystyle{ EW=\bigsum_{i=2..12}p_{i}W_{i}=\frac{17}{12}}\)