Witam mam problem z następującym zadaniem:
Wadliwość pewnego procesu produkcyjnego wynosi 1%. Wyprodukowano partie 200 sztuk. Zmienna losowa x wyznacza liczbę braków - w tej partii. Proszę podać jej funkcję rozkładu prawdopodobieństwa.
W ogóle nie wiem jak się do tego zabrać a jestem pewna ze polecę do tablicy :/
Proszę o pomoc. Dziękuje
o jej... to miało być w dziale prawdopodobienstwo.. prosze o przeniesienie, przepraszam za pomyłkę
wadliwość procesu, pomoc w ogarnieciu
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
wadliwość procesu, pomoc w ogarnieciu
Liczba braków w tej partii ma rozkład Bernoulliego. Sporo zadań na tym forum poświęconych jest tej tematyce. Możesz skorzystać z opcji szukaj, albo przejrzeć jakieś moje rozwiązania, to na pewno znajdziesz podobne zadanie.
wadliwość procesu, pomoc w ogarnieciu
hmm tak myślalam, coś takiego mi wyszło:
\(\displaystyle{ P_{200, x} = {200\choose x} \frac{1}{100} ^x \frac{99}{100} ^{200-x }}\)
jednak nie wiem jak to uprościć.. chyba, że mogę zostawić to w takiej postaci?
\(\displaystyle{ P_{200, x} = {200\choose x} \frac{1}{100} ^x \frac{99}{100} ^{200-x }}\)
jednak nie wiem jak to uprościć.. chyba, że mogę zostawić to w takiej postaci?
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
wadliwość procesu, pomoc w ogarnieciu
Tak jest wystarczająco dobrze, chociaż ja zawsze pisałem:
\(\displaystyle{ P(X=k)= {200 \choose k}\cdot 0.01^k\cdot0.99^{200-k}\ \ \ k=0,1,2,...,200}\)
ale to tylko kosmetyka.
\(\displaystyle{ P(X=k)= {200 \choose k}\cdot 0.01^k\cdot0.99^{200-k}\ \ \ k=0,1,2,...,200}\)
ale to tylko kosmetyka.