Bela siana

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
kmr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 paź 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bydgoszcz

Bela siana

Post autor: kmr »

Witam
Jak to zrobić??? Z 5 miejsc w beli pobrałem próbki, aby policzyć kolonie bakterii. Mam już je policzone a teraz co zrobić aby porównać ilość tych kolonii (czy wszędzie jest podobnie lub nie). Taki sam problem z 15 miejscami i preparatem. Jestem zielony. Czy współczynnik zmienności się nada??
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lost Hope
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 502 razy

Bela siana

Post autor: xiikzodz »

Odchylenie standardowe mozna policzyc.

Liczysz wiec wartosc srednia z tych probek:\(\displaystyle{ \mu=\frac{p_1+p_2+p_3+p_4+p_5}{5}}\)
nastepnie liczysz: \(\displaystyle{ \sigma=\sqrt{\frac{(p_1-\mu)^2+(p_2-\mu)^2+(p_3-\mu)^2+(p_4-\mu)^2+(p_5-\mu)^2}{5}}}\)
é voil�

\(\displaystyle{ p_i}\)to wyniki twoich pomiarow (ilosc kolonii w probce).

Odchylenie to takie cos, co stoi np. na sloiku dzemu: masa = \(\displaystyle{ 338g 10g}\), czyli mowi, ze spodziewamy sie, ze masa bedzie miedzy 328g, a 348g. Srednia to te 338g.
ODPOWIEDZ