Danych jest osiem liczb \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2},...,x_{8}}\), których średnia arytmetyczna jest równa 16. Srednia arytmetyczna \(\displaystyle{ x_{2},..., x_{8}}\) jest równa 17. Wyznacz \(\displaystyle{ x_{1}.}\)
Może ktoś da jakieś wskazówki albo rozwiąże z wyjaśnieniem.
Średnia arytmetyczna
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Średnia arytmetyczna
\(\displaystyle{ \frac{x_2+ \ldots + x_8}{7}=17}\)
\(\displaystyle{ x_2+ \ldots + x_8 = 17 7}\)
\(\displaystyle{ \frac{x_1+ \ldots + x_8}{8}=16}\)
\(\displaystyle{ x_1+ \ldots + x_8 = 16 8}\)
\(\displaystyle{ x_1+ 17 7 = 16 8}\)
\(\displaystyle{ x_1 = 16 8 - 17 7}\)
\(\displaystyle{ x_2+ \ldots + x_8 = 17 7}\)
\(\displaystyle{ \frac{x_1+ \ldots + x_8}{8}=16}\)
\(\displaystyle{ x_1+ \ldots + x_8 = 16 8}\)
\(\displaystyle{ x_1+ 17 7 = 16 8}\)
\(\displaystyle{ x_1 = 16 8 - 17 7}\)