Regresja liniowa

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
mishh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 00:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Regresja liniowa

Post autor: mishh »

Witam potrzebuje pomocy przy rozwiązaniu tego zadana:

Badano zależność objętości gazu wypełniającego balon do temperatury otoczenia przy stałym ciśnieniu zewnętrznym, Wyniki:

Temp. 20 25 30 35 40
Obj. 24,4 24,7 25,2 25,7 26,0

Zakładając w badanym zjawisku (w badaniu populacji), iż gaz stosuje się z bardzo dobrym przybliżeniem do równania stanu gazu doskonałego czyli liniową zależność regresyjną pomiędzy oczekiwana objętością gazu w balonie a temperaturą w postaci \(\displaystyle{ V= t+ \beta}\) Wyznacz wg. MNK wartość oceny a oraz współrzędne regresji \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\):
1. Oblicz oczekiwaną objętość gazu w temp 37
2. W jakiej temperaturze początkowej objętość gazu będzie wynosiła 24 m sześcienne.
3. Wykreśl w objętym badaniem przedziale temperaturę analizowaną w zadaniu prostą regresji(wyraźnie odkreśl punkty, na podstawie których jednocześnie są wykreślane)
4. Czy w badanym zjawisku temperatura rzeczywista wpływa na objętość gazu w balonie(tj. sprawdzamy prawdziwość równania gazu doskonałego)? Zweryfikuj hipoteze na poziomie ufności alfa= 0,05.


Byłbym naprawdę wdzięczny za każde wskazówki, zależy mi - że się tak wyrażę- na ogarnięciu tego zadania .

Pozdrawiam
Michał W.

[ Dodano: 21 Września 2008, 05:43 ]
ok pierwsze 3 podpunkty juz łapie i wiem jak rozwiązać. Pozostał problem z 4.
Podam wyniki potrzebne(tyle wiem ) do zrobienia podpunktu 4 i jakby ktoś był tak dobry aby mi wytłumaczyć byłbym wdzięczny.

współczynnik regresji \(\displaystyle{ \alpha= 0,084}\)
współczynnik regresji \(\displaystyle{ \beta= 22,68}\)

\(\displaystyle{ \sum t= 150}\)
\(\displaystyle{ \sum t^2= 22500}\)
\(\displaystyle{ \overline{t}= 30}\)

\(\displaystyle{ \sum V= 126}\)
\(\displaystyle{ \sum V^2= 15876}\)
\(\displaystyle{ \overline{V} = 25,2}\)

\(\displaystyle{ \sum x^2= 4750}\)
\(\displaystyle{ \sum y^2= 3176,98}\)

\(\displaystyle{ \sum t V= 3801}\)

[ Dodano: 21 Września 2008, 15:46 ]
Dobra 4 też już ogarnięte Dzięki za edycje posta moderatowi.
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2008, o 08:43 przez mishh, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ