Zadania ze statystyki

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
VnCr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radzyń Podlaski
Podziękował: 4 razy

Zadania ze statystyki

Post autor: VnCr »

Witam
Mam problem z rozwiązaniem tych zadań.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Z góry dzięki:)

1. Oblicz średnią arytmetyczną i wyznacz medianę podanego zestawu danych statystycznych.
4,9,2,8,3,3,1,6,4,3,9,2.

2. Zestaw danych ZD uporządkowano niemalejąco, a następnie wyznaczono medianę M i obliczono średnią arytmetyczną X. Znajdz liczby a i b, jeżeli
a) ZD: 2,5,5,a,11,b M=7, X=8
b) ZD: 2,2,a,a,b,8,8,9 M=4,5 X=5,25

3. Średnia wieku rodziców i ich dwójki dzieci jest równa 23 lata. Gdyby uwzględnić wiek dziadka, to średnia wieku wszystkich pięciu osób byłaby równa 31 lat. Oblicz, ile lat ma dziadek.

4. Uczniowie 30-osobowej klasy uzyskali następujące oceny ze sparawdzianu z matematyki:
1,1,1,2,3,3,3,3,3,3,3,3,3,4,4,4,4,4,4,4,4,5,5,5,5,6,6,6,6,6.
Oblicz średnią oraz medianę uzyskanych ocen
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Zadania ze statystyki

Post autor: Wicio »

1)
Śr=\(\displaystyle{ (4+9+2+8+3+3+1+6+4+3+9+2):12=54:12=4,5}\)

Mediana:
1,2,2,3,3,3,4,4,6,8,9,9
\(\displaystyle{ M= \frac{3+4}{2}=3,5}\)
ODPOWIEDZ