prognoza...

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Madziaa87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 27 kwie 2008, o 19:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zabrze

prognoza...

Post autor: Madziaa87 »

hej:) jak się zabrać do tego zadania ??:(
6. Wyrazić za pomocą trendu ogólną tendencję rozwojową zarejestrowanych samochodów w Polsce:

Lata Liczba zarejestrowanych samochodów ( w mln szt.)
I półrocze 1996 4,8
II półrocze 1996 3,2
I półrocze 1997 4,7
II półrocze 1997 3,6
I półrocze 1998 4,1
II półrocze 1998 4,4

Przedstawić prognozę liczby zarejestrowanych samochodów na I półrocze 2000 roku, wiedząc, że wskaźnik sezonowości dla pierwszego półrocza równy jest 98,5%. Dodatkowo proszę zinterpretować parametry funkcji trendu.

[ Dodano: 10 Września 2008, 19:16 ]
w końcu sama doszłam jak to ma być :] może komuś się przyda
ogólny wzór to y = at+b
liczymy ze wzoru a= 6*86,6 – 24,8*21 podzielone przez 6 *91-(21)2= -0,01
b= średnia z y czyli 4,13 odjąć współczynnik a pomnożone przez średnią t czyli 3,5= 4,165

czyli funkcja trendu to y= -0,01 + 4, 165
Interpretacja:
a- z półrocza na półrocze liczba zarejestrowanych samochodów spadała o 0,01 mln sztuk.
b- 4, 165. wartość teoretyczna liczby zarejestrowanych samochodów w okresie t=0
Prognoza na I półrocze 2000 r. nasze te w pierwszym półroczu 2000r to 9.

podstawiamy 9 pod naszą funkcję trendu i uwzględniamy sezonowość 98,5% czyli 0, 985.
y= (-0,01 *9 + 4,165)* 0, 985= 4,014 mln szt-taka ilośc sztuk samochodów będzie zarejestrowana w pierwszym półroczu 2000r.
ODPOWIEDZ