1.Dane o preferencji gatunków piwa na wsi i w miastach w różnych grupach wiekowych.Pobrano próbę uzyskując:
Żywiec Okocim Warka
miasto-ludzie do 25 lat 20 20 10
miasto-ludzie powyżej 25 lat 30 50 20
wieś-ludzie do 25 lat 50 120 30
wieś-ludzie powyżej 25 lat 40 30 30
a)Czy ludzie na wsi mają podobne preferencje jak w mieście?Własne alfa.
b)Czy procenty ludzi preferujących żywiec w obu grupach wiekowych są podobne?Własne alfa.
c)W jakim zakresie z prawdopodobieństwem 0.98 leży na wsi procent zwolenników warki? Własne alfa.
2.W pewnej firmie zysk w drugim kwartale stanowi 90% zysku w kwartale pierwszym, zysk w trzecim kwartale to 120% zysku w kwartale drugim, a zysk w kwartale czwartym to 110% zysku w kwartale drugim. Oblicz przeciętne tempo wzrostu zysku w omawianym roku.
Porównanie odsetka w grupach, tempo wzrostu
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Porównanie odsetka w grupach, tempo wzrostu
1a chyba chodzi o średnie spozycie
HO średnie są takie same
H1 średnie sa rózne
1b odsetki --czyli małe p
H0 odsetek ludzi z miasta pijacy żywca= odsetek ludzi ze wsi....
H1 odsetek ludzi z miasta pijacy żywca jest różny odsetek ludzi ze wsi....
1c trzeba znaleźć przedział dla odsetka
2 to masz indeksy trzeba zamienic albo na jednopodstawowy lub łacuchowe i do wzoru
\(\displaystyle{ i= \sqrt[{n-1}]{i_{t|0}}}\)
T= (i-1)*100%
HO średnie są takie same
H1 średnie sa rózne
1b odsetki --czyli małe p
H0 odsetek ludzi z miasta pijacy żywca= odsetek ludzi ze wsi....
H1 odsetek ludzi z miasta pijacy żywca jest różny odsetek ludzi ze wsi....
1c trzeba znaleźć przedział dla odsetka
2 to masz indeksy trzeba zamienic albo na jednopodstawowy lub łacuchowe i do wzoru
\(\displaystyle{ i= \sqrt[{n-1}]{i_{t|0}}}\)
T= (i-1)*100%