Odchylenie standardowe, wariancje

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
aragoorn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 3 wrz 2008, o 22:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bytom

Odchylenie standardowe, wariancje

Post autor: aragoorn »

1) Oszacuj na poziomie ufnosci 0,95 przecietna liczbe dni nieobecnosci w pracy w miesiacu, jeżeli w 10-elementowej probie srednia dni nieobecnosci wyniosla 3 z odchyleniem standardowym 1.
Jak liczna powinna być proba pracownikow żeby oszacowac procent osob z bledem nie większym niż 3% które opuściły ponad 5 dni jeżeli na podstawie proby wstępnej uzyskano 10% takich osob?

2) Badano czas trwania doświadczenia chemicznego. Wykonano 6 doswiadczen uzyskując sredni czas trwania doświadczenia 13sek. oraz odchylenie standardowe 1,4sek. Oszacowac odchylenie standardowe czasu trwania doświadczenia przyjmując poziom ufności 0,95. Zakladamy ze czas trwania doświadczenia ma rozklad normalny.

3) Dokonano 100 pomiarow opóźnień autobusow sieci miejskiej w stosunku do czasu zgodnego z rozkładem jazdy. Otrzymano następujące wyniki: sredni czas opóźnień 8min, odchylenie standardowe 4min. Zakładając ze czas opóźnień ma rozklad normalny zweryfikowac na poziomie istotności 0,01 hipoteze ze wariancja opóźnień wynosi 9min.

[ Dodano: 8 Września 2008, 18:13 ]
juz sobie poradzilam z tym zadaniem:

s^2=1,96

chi1=0,831
chi2=12,832

6*1,96/12,832
ODPOWIEDZ