Witam!
Mam takie zadanie, jest ono banalne, jednak nie mogę poradzić sobie z obliczeniem średniej medianej.
Gdy jest jeden ciąg liczb, to obliczę medianę np.(2,4,6,8,9), ale, gdy jest taka tabelka, to nie potrafię. Chciałbym, aby ktoś zrobił to zadanie i opisał rozwiązanie krok po kroku.
zadanie:
______________________
|liczba gazet |1|3|5|6|10|
------------------------------|
Średnia mediana
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 19 sie 2008, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Karkoszki
- Podziękował: 2 razy
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
Średnia mediana
To się nazywa mediana ważona (jeśli chcesz przezytać więcej ).
Liczb wskazań jest \(\displaystyle{ 4+2+1+3+5=15}\)
Z czego medianą jest 8 wskazanie tzn. to której przyporządkowana jest ilość gazet=6.(4 są dla 1, 2 dla 3, 1 dla 5, ósme, dziewiąte i dziesiąte jest właśnie dla 6).
Dominantą natomiast jest 10 bo ma aż 5 wskazań i prawdopodobieństwo wystąpienia 10 jest największa.
Liczb wskazań jest \(\displaystyle{ 4+2+1+3+5=15}\)
Z czego medianą jest 8 wskazanie tzn. to której przyporządkowana jest ilość gazet=6.(4 są dla 1, 2 dla 3, 1 dla 5, ósme, dziewiąte i dziesiąte jest właśnie dla 6).
Dominantą natomiast jest 10 bo ma aż 5 wskazań i prawdopodobieństwo wystąpienia 10 jest największa.