Witam, jestem nowy na forum.
Mam problem z Testem F. Konkretnie rzecz biorąc nie mogę wyszukać nigdzie w pełni rozwiązanego przykładu (czy też jakiegokolwiek).
Jeśli mielibyście takowy przykład (najlepiej w Excelu) to byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Test F (Fishera)
-
- Użytkownik
- Posty: 269
- Rejestracja: 22 lut 2008, o 17:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Oz
- Pomógł: 51 razy
Test F (Fishera)
A patrzyłeś? kliknij na pokaż wszystko
a masz podane jak wykorzystać pakiet Analysis ToolPak
a masz podane jak wykorzystać pakiet Analysis ToolPak
Test F (Fishera)
Dziękuje bardzo
Niestety
1) nie mam tego dodatku
2) powinienem ten test napisać ,,z ręki,,
Jeśli ktoś mimo tak upalnej pogody byłby w stanie coś wyczarować to byłoby świetnie
Ps. Jak interpretować wynik tego testu?
Pozdrawiam serdecznie
...............................................
Po aktualizacji okazało się, ze posiadam test F.
Pozostaje jedynie sprawa interpretacji wyniku
Niestety
1) nie mam tego dodatku
2) powinienem ten test napisać ,,z ręki,,
Jeśli ktoś mimo tak upalnej pogody byłby w stanie coś wyczarować to byłoby świetnie
Ps. Jak interpretować wynik tego testu?
Pozdrawiam serdecznie
...............................................
Po aktualizacji okazało się, ze posiadam test F.
Pozostaje jedynie sprawa interpretacji wyniku
-
- Użytkownik
- Posty: 269
- Rejestracja: 22 lut 2008, o 17:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Oz
- Pomógł: 51 razy
Test F (Fishera)
H0: Rw = 0
H1: Rw > 0 współczynnik jest istotny
\(\displaystyle{ F=\frac{R^{2}}{1-R^{2}}{\cdot}\frac{n-k}{k-1}}\)
Statystyka F ma rozkład F Fischera-Snedecora o (k-1) i (n-k) stopniach swobody.
Jeżeli wartość statystyki:
F ≥ F α;k−1, n−k
gdzie F α;k−1, n−k wartość odczytana z tablic dystrybuanty rozkładu F Fischera-Snedecora o (k-1) i (n-k) stopniach swobody oraz α,
to hipotezę zerową odrzucamy na korzyść hipotezy alternatywnej
Jeżeli
F ≥ F α;k−1, n−k
to nie ma podstaw do odrzucenia hipotezy zerowej.
H1: Rw > 0 współczynnik jest istotny
\(\displaystyle{ F=\frac{R^{2}}{1-R^{2}}{\cdot}\frac{n-k}{k-1}}\)
Statystyka F ma rozkład F Fischera-Snedecora o (k-1) i (n-k) stopniach swobody.
Jeżeli wartość statystyki:
F ≥ F α;k−1, n−k
gdzie F α;k−1, n−k wartość odczytana z tablic dystrybuanty rozkładu F Fischera-Snedecora o (k-1) i (n-k) stopniach swobody oraz α,
to hipotezę zerową odrzucamy na korzyść hipotezy alternatywnej
Jeżeli
F ≥ F α;k−1, n−k
to nie ma podstaw do odrzucenia hipotezy zerowej.
Test F (Fishera)
Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Poprosilbym jednak jakiegos prostrzego wyjasnienia (jesli mozna). Do tematu chce tez dolaczyc zapytanie na temat Testu T od danyz zależnych i niezależnych - najpepiej w excelu.
W sumie najbardziej interesowalyby mnie rozwiazane przyklady z tych 3 testow.
Pozdrawiam
[ Dodano: 16 Lipca 2008, 00:10 ]
Dysponuje przykładowymi danymi do testu F (w programie excel) razem z rozwiazaniem testu F.
Bardzo prosze o zinterpretowanie wyniku.
Dokument mogę wysłać na @ (lub w inny dowolny sposób)
Pozdrawiam
W sumie najbardziej interesowalyby mnie rozwiazane przyklady z tych 3 testow.
Pozdrawiam
[ Dodano: 16 Lipca 2008, 00:10 ]
Dysponuje przykładowymi danymi do testu F (w programie excel) razem z rozwiazaniem testu F.
Bardzo prosze o zinterpretowanie wyniku.
Dokument mogę wysłać na @ (lub w inny dowolny sposób)
Pozdrawiam