kwartyle pytanie

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
pabliszer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 mar 2008, o 20:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: czweka
Podziękował: 1 raz

kwartyle pytanie

Post autor: pabliszer »

mam liczby
1;1,5;1,5;2,5;2,5;2,5;3;3;3,4;3,5;4
i mam obliczyć medianę i kwartyle 1 i 3
mediana=2,5
zadanie było robione na zajęciach i:
Q1=2,5
Q3=3
a z tej stronki ekonometria.4me.pl/statystyka2.htm wynika
uwzględniając medianę do obliczenia Q1 jest 6 elementów wiec to powinna być średnia 3 i 4 czyli 2 a skąd wzięło się 2,5 to samo z Q3 powinno być 3,2 (tak wychodzi ze średniej ) a ja mam 3.
Więc skąd sie to bierze??Jak się oblicza kwartyle gdy jest parzysta liczba elementów a jak gdy jest nieparzysta ??
ODPOWIEDZ