Dla oceny rozrzutu odległosci od środka kołowej tarczy strzelniczej, w czasie zawodów zmierzono te odległości dla losowo wybranych 100 zawodników i uzyskano nastepujący rozkład tych odległości w centymertach:
odległość pkt od tarczy trafienia zawodników
1-5 10
5-9 25
9-13 30
13-17 15
17-21 15
21-25 5
na poziomie ufności 0,99 oszacować metodą przedziałową odchylenie standardowe odległosci pkt trafienia od środka tarczy strzelniczej.
dzieki za wszelkie odpowiedzi
Oszacować m. przedziałową odchylenie standardowe
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 16 sty 2008, o 11:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Heaven
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 16 sty 2008, o 11:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Heaven
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Oszacować m. przedziałową odchylenie standardowe
czyli tak n oznacza liczebosci czyli w moim wypadku n=100;
z tablic rozkładu t (alfa) = 2,56
\(\displaystyle{ s= \sqrt{s} ^{2}}\)
\(\displaystyle{ s ^{2} = \frac{1}{n} \sum_{n}^{i=1}( x _{i} , x srednie )^{2} n_{i}}\)
x srednie = 11,6
\(\displaystyle{ s^{2} = \frac{1}{100} ( (3-11,6)^{2} 10 + (7-11,6)^{2} 25 + (11-11,6)^{2} 30 + (15-11,6)^{2} 15 + (19-11,6)^{2} 15 + (23-11,6)^{2} 5)}\)
z tablic rozkładu t (alfa) = 2,56
\(\displaystyle{ s= \sqrt{s} ^{2}}\)
\(\displaystyle{ s ^{2} = \frac{1}{n} \sum_{n}^{i=1}( x _{i} , x srednie )^{2} n_{i}}\)
x srednie = 11,6
\(\displaystyle{ s^{2} = \frac{1}{100} ( (3-11,6)^{2} 10 + (7-11,6)^{2} 25 + (11-11,6)^{2} 30 + (15-11,6)^{2} 15 + (19-11,6)^{2} 15 + (23-11,6)^{2} 5)}\)