ustalenie liczby klasowej

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
chiken
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 cze 2008, o 10:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

ustalenie liczby klasowej

Post autor: chiken »

Witam

Mam pytanie w sprawie ustalenia liczb klasowych. Mam do wykonania zadanie ze statystyki i nie wiem do końca jak obliczyć liczbę klasową. Znam wzór:

k qslant 5log
k=1+3,222 logN

W moim zadanku N wynosi 88. Jak się oblicza ten logN=log88 (logarytm?).
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

ustalenie liczby klasowej

Post autor: Janek Kos »

Tak, chodzi o logarytm naturalny. Znam jeszcze taki wzór \(\displaystyle{ k=\sqrt{n}}\).
chiken
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 cze 2008, o 10:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

ustalenie liczby klasowej

Post autor: chiken »

Z tego wzoru co podajesz to z mojej liczby wychodzi 9,38 czy jakoś tak a z kalkulatora log88= 1,94
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

ustalenie liczby klasowej

Post autor: Janek Kos »

Pisałem, że chodzi o logarytm naturalny. Jeżeli korzystasz z kalkulatora windowsowego, to odpowiedni przycisk opisany jest literkami ln.

Zaokrąglając w górę:

1. k
ODPOWIEDZ