nowy lek powoduje skutki uboczne u 30% ludzi, podano go 75 osobom, jakie jest p-stwo tego ze skutki uboczne odczuje
...
b) od 15 do 24 osob wlacznie?
standaryzacja bedzie wygladac tak? :
\(\displaystyle{ P ( 14,5 < X < 24,5 )}\) czy tez moze \(\displaystyle{ P ( 13.5 < X < 24.5)}\). Od czego to dokladnie zalezy? bede wdzieczny za odp
standaryzacja r.normalnego
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
standaryzacja r.normalnego
W zadaniu można skorzystać z twierdzenia granicznego Moivre'a-Laplace'a. Zmienną o rozkładzie dwumianowym przybliżamy rozkładem normalnym \(\displaystyle{ N(m, \ \sigma) = N(np, \ \sqrt{npq})}\)
Standaryzacja zmiennej do N(0,1):
\(\displaystyle{ Y=\frac{x-m}{\sigma}}\)
W tym przypadku
\(\displaystyle{ np=75\cdot 0,3=22,5}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{npq}=\sqrt{75 \cdot 0,3 \cdot 0,7}=3,97}\)
\(\displaystyle{ P(15}\)
Standaryzacja zmiennej do N(0,1):
\(\displaystyle{ Y=\frac{x-m}{\sigma}}\)
W tym przypadku
\(\displaystyle{ np=75\cdot 0,3=22,5}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{npq}=\sqrt{75 \cdot 0,3 \cdot 0,7}=3,97}\)
\(\displaystyle{ P(15}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 20 lut 2008, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
standaryzacja r.normalnego
hmmm, no to ja mam info w zeszycie ze \(\displaystyle{ P(x=19) =P(18,5 < x< 19,5)}\)
wiec to co dalem to analogicznie trzeba
wiec to co dalem to analogicznie trzeba
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
standaryzacja r.normalnego
standaryzacja rozkładu normalnego polega na doprowadzeniu zmiennej \(\displaystyle{ N(m, \sigma)}\) do rozkładu normalnego standardowego N(0,1)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 20 lut 2008, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
standaryzacja r.normalnego
to nie sa moje wymysly tylko notatki pana dr.hab, prof UW i stanowczo przy tym trwa od kilku lat bo daje to samo na zajeciach