Może mi ktoś pomóc:
Awaria urządzenia występuje średnio raz na 100h.
Co jest bardziej prawdopododobne:
a)4 awarie czy 5 awarii w czasie 500h?
b) 1 awaria na 100 h czy 10 awarii na 1000 h?
Z góry dziękuje
Zadanie - proces Poissona
-
- Użytkownik
- Posty: 269
- Rejestracja: 22 lut 2008, o 17:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Oz
- Pomógł: 51 razy
Zadanie - proces Poissona
Korzystasz tu ze wzoru:
\(\displaystyle{ P(X=k)=\frac{m^{k}{\cdot}e^{-m}}{k!}}\)
gdzie
k - wartość zmiennej losowej X
m - wartość oczekiwana
\(\displaystyle{ P(X=k)=\frac{m^{k}{\cdot}e^{-m}}{k!}}\)
gdzie
k - wartość zmiennej losowej X
m - wartość oczekiwana