Prawdopodobienstwo, ze wygramy na loterii wynosi 0,003...

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
yannekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 10 gru 2007, o 14:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 19 razy

Prawdopodobienstwo, ze wygramy na loterii wynosi 0,003...

Post autor: yannekk »

Prawdopodobieństwo wygrania na loterii wynosi 0,003. Stosując przybliżenie Poissona obliczyć, że wśród 500 osób grających:

(a) żadna nie wygra

(b) wygrają 2 osoby

(c) wygra najwyżej 5 osób.


bede wdzieczny za jakakolwiek podpowiedz.
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

Prawdopodobienstwo, ze wygramy na loterii wynosi 0,003...

Post autor: Janek Kos »

\(\displaystyle{ P(X=k)=e^{-\lambda}\frac{\lambda^k}{k!}\ \ \ k=0,1,2,...\ \ \ oraz\ \ \ \ \lambda=np}\)

Pozostaje podstawić:

a) P(X=0)
b) P(X=2)
c) P(X=0)+P(X=1)+P(X=2)+P(X=3)+P(X=4)+P(X=5)
ODPOWIEDZ