Łączymy się z serwerem 5 razy...

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
yannekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 10 gru 2007, o 14:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 19 razy

Łączymy się z serwerem 5 razy...

Post autor: yannekk »

Witam, mam następujące zadanie:

Łączymy się z serwerem 5 razy, prawdopodobieństwo połączenia wynosi p=0,8.

W zadaniu obliczyłem już wcześniej, że:

prawdopodobieństwo, że połączymy się 4 razy: \(\displaystyle{ {5 \choose 4} (0,8) ^{4} ( 0,2)^1 = 0,41}\)

prawdopodobieństwo, że połączymy się najmniej 3 razy:

\(\displaystyle{ P(X \geqslant 3)=1-P(X>3)=1-P(X=4)-P(X=5)=1-0,41-0,328=0,262}\)


Oblicz prawdopodobieństwo, że połączymy się

A) co najmniej 2 razy i nie więcej niż 4 razy?
B) co najmniej 3 razy?
Ostatnio zmieniony 1 cze 2008, o 14:22 przez yannekk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Łączymy się z serwerem 5 razy...

Post autor: kuch2r »

yannekk pisze:Witam, mam następujące zadanie:

Łączymy się z serwerem 5 razy, prawdopodobieństwo połączenia wynosi p=0,8.

W zadaniu obliczyłem już wcześniej, że:

prawdopodobieństwo, że połączymy się 4 razy: \(\displaystyle{ {5 \choose 4} (0,8) ^{4} ( 0,2)^1 = 0,41}\)

prawdopodobieństwo, że połączymy się powyżej 3 razy:

\(\displaystyle{ P(X \geqslant 3)=1-P(X>3)=1-P(X=4)-P(X=5)=1-0,41-0,328=0,262}\)


Oblicz prawdopodobieństwo, że połączymy się

A) co najmniej 2 razy i nie więcej niż 4 razy?
B) co najmniej 3 razy?
jesli mamy, ze: \(\displaystyle{ P(X\geq 3)}\) to zachodzi rownosc : \(\displaystyle{ P(X\geq 3)=1-P(Xq 4)=P(X=2)+P(X=3)+P(X=4)}\)
popunkt b)
\(\displaystyle{ P(X\geq 3)=P(X=3)+P(X=4)+P(X=5)}\)
ODPOWIEDZ