Jak liczna powinna byc próba by oszacować odsetek pracowników awansujących trzykrotnie w karierze zawodowej z maksymalnym błędem 2%?
Jak dla mnie to w tym zadaniu jest zbyt mało danych.Aby podstawić do wzoru potrzebuję jeszcze odchylenia standardowego,chyba,że jest jakiś inny wzór,którego niestety nie mogę nigdzie znaleźć.
będę wdzięczny za pomoc
Estymacja-szacowanie minimalnej liczebności
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 26 kwie 2008, o 09:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lodz
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Estymacja-szacowanie minimalnej liczebności
cześć,
odsetek oznacza, że szacowanym parametrem był wskaźnik struktury. Nie potrzebna jest znajomość odchylenia standardowego.
Oto wzór na niezbędną liczebność - zasada najostrożniejszego dopasowania
\(\displaystyle{ n=\frac{u^{2}_{\alpha}}{4d^{2}}}\)
Gdzie wartość \(\displaystyle{ u_{\alpha}}\) odczytujemy z tablic dystrybuanty rozkładu normalnego przy prawdopodobieństwe:
\(\displaystyle{ P(U}\)
odsetek oznacza, że szacowanym parametrem był wskaźnik struktury. Nie potrzebna jest znajomość odchylenia standardowego.
Oto wzór na niezbędną liczebność - zasada najostrożniejszego dopasowania
\(\displaystyle{ n=\frac{u^{2}_{\alpha}}{4d^{2}}}\)
Gdzie wartość \(\displaystyle{ u_{\alpha}}\) odczytujemy z tablic dystrybuanty rozkładu normalnego przy prawdopodobieństwe:
\(\displaystyle{ P(U}\)